Linkovi

Dvojici Banjalučana uručena značajna priznanja - 2004-05-26


Danas su u prostorijama bh ambasade u Briselu belgijsko Udruženje pronalazača i organizatori svjetskog sajma pronalazaštva "Brisel-Eureka", dodijelili Veliku lentu zasluga za pronalazaštvo profesoru Elektrotehničkog fakulteta u Banja Luci, Mići Gaćanoviću. Priznanje je posebno rijetko- u posljednjih 50 godina dodijeljeno samo 8 puta, i to uglavnom šefovima država i kraljevima: kraljevima Španije, Tajlanda i Maroka...

Nesvakidašnji prizor danas u bh ambasadi u Briselu- predstavnici belgijske komore za inovacije i organizatori svjetskog sajma pronalazaštva "Brisel-Eureca", uručili su posebno priznanje Mići Gaćanoviću, profesoru Elektrotehničkog fakulteta u Banja Luci zna njegov doprinos nauci i inovacijama. Čovjek koji je stvorio nekoliko novih rješenja u oblasti primjenjene elektro-statike je primio Veliku lentu zasluga za pronalazaštvo, kakava je prije njega dodijeljena u posljednjih 50 godina, samo 8 puta. Najčešće su je primali visoki državnici i kraljevi, poput španskog ili tajlandskog kralja ili, svojevremeno, marokanskog kralja Hasana Drugog.

Gaćanović je cijeli život posvetio elektrostatici

Značajno priznanje belgijske komore i sajma "Brisel- Eureka" dobio je ovom prilikom i glavni menadžer gradjevinske firme Krajina", Borko Djurić, takodje iz Banja Luke.

Sa belgijske strane, dva dobitnika značajnih priznanja, oba iz BiH, predstavljaju jasan potencijal koji treba iskoristiti, uvjeren je podpredsjednik sajma "Brisel Eureka", Andre Franc:

Mislim da je važno za ljude u BiH da znaju da postoji mogućnost da na ovaj način, svojim idejama, postanu dio nove Europe. Važno je to i zbog smjera gledanja, zaboiravimo prošlo i istoriju, vrijeme je za budućnost, a ovakvi dogadjaji poredstavljaju dobar imidž i dobar znak drugima.

XS
SM
MD
LG