Linkovi

Aspirin možda pomaže u spriječavanju raka dojke - 2004-05-26


U najnovijoj vijesti iz medicine se kaže da je jedna studija u njujorškom centru za rak , pronašla da aspirin, koji može pomoći u sprječavanju srčanih napada i moždanih udara, također, kako se čini, kod žena smanjuje rizik od razvoja najčešćih vrsta raka dojke.

Autori studije iz njujorškog centra za istraživanje raka Sloan Kettering kažu da je pronalazak zadivljujući, ali da su potrebna dodatna istraživanja prije nego ljekari budu mogli preporučiti ženama da uzimaju aspirin kako bi izbjegle rak dojke.

Mislim da su to uzbudljive novosti koje nagovještavaju da bi uobičajeni lijek, koji je općenito veoma siguran, mogao imati dodatne prednosti za veliki broj žena, kaže doktor Clifford Hudis, objašanjavajući da aspirin smanjuje lučenje progesterona, koji uzrokuje najveći broj vrsta raka dojke.

Prethodne studije su dolazile do konfliktnih zaključaka o tome da li postoji veza između raka dojke i aspirina. Ovo je prva studija koja istražuje da li aspirin može utjecati na razvoj konkretnih vrsta tumora. Smanjeni rizik je pronađen za tumore čiji rast potpomaže seksualni hormon progesteron. Oko 70% žena koje oboljevaju od raka dojke imaju upravo tu vrstu raka. Žene obuhvaćene ovom studijom, koje su uzimale aspirin najmanje četiri puta sedmično u periodu od najmanje tri mjeseca su imale za 30% manje šanse da dobiju tu vrstu raka dojke nego one koje ga nisu uzimale. Aspirin nije imao efekta na rizik od razvoja drugih vrsta tumora.

Njujorška studija o raku dojke međutim nije preporučila ženama da uzimaju aspirin, uz objašnjenje da on može uzrokovati i neke nus pojave, kao što je stomačno krvarenje. Veza s aspirinom je bila najjača kod žena koje su uzimale sedam ili više tableta sedmično, i kod onih koje su prešle menopauzu, nego kod mlađih, što je prirodno, kažu istražitelji, jer je takva vrsta tumora najčešća kod starijih žena.

Slične studije nagovještavaju da aspirin možda smanjuje rizik od dobijanja još nekih vrsta raka, uključujući rak pankreasa, jajnika i hodgkinsovu bolest.

XS
SM
MD
LG