Linkovi

Grčki premijer u Washingtonu - 2004-05-26


U augustu će glavni grad Grčke, Atina, biti domaćin Ljetnjim Olimpijskim igrama. Zbog opasnosti od terorističkih aktivnosti širom svijeta, glavnu zabrinutost predstavljat će sigurnost. Oko jedne milijarde i dvije stotine miliona dolara ove godine je uloženo u mjere osiguranja, što je nekoliko puta više nego je utrošeno u osiguravanje Ljetnjih olimpijskih igara u Australiiji prije četiri godine. Prilikom susreta u Bijeloj kući, tokom ovog mjeseca predsjednik George W. Bush je o Olimpijskim igrama i ostalim pitanjima razgovarao sa nedavno izabranim grčkim premijerom Costasom Karamanlisom. Inspiracija za suvremene Olimpijske igre dolazi iz drevne Grčke, a američki je predsjednik grčkom premijeru kazao da je zadovoljan što se ove godine Olimpijada organizira u zemlji iz koje je i potekla.

Bush: Želim vam se zahvaliti za blisku suradnju, jer ste zajedno s nama radili na tome da ove igre budu uspješne, da su ljudi u mogućnosti da putuju u vašu prelijepu zemlju bezbjedno, koliko je to moguće.

Oko osamdeset hiljada grčkih policajaca i vojnika će osiguravati Igre tokom dvije sedmice. Grčka je također od NATO saveza zatražila da patrolira izvidničkim avionima nebom iznad Grčke.Gospodin Karamanlis je kazao da se Grčka raduje Olimpijskim igrama koje će biti ”uspješne i na atletskom i na kulturnom nivou, te također i u sigurnom okruženju.“

Kipar je bila druga tema o kojoj su razgovarali predsjednik Bush i premijer Karamanlis. U aprilu su kiparski Grci odbili plan UN-a o ujedinjenju otoka, koji je podijeljen od 1974 godine na dio Kipra u kojem žive Turci i dio u kojem žive Grci. Sjedinjene Američke Države, Grčka i Turska su podržale plan uspostave labave federacije dviju država sa centralnom vlašću. Gospodin Karamanlis je kazao da se odluka kiparskih Grka mora poštovati. Ali on je takodjer kazao da će Grčka podržati ”nova nastojanja kako bi se približili finalnom cilju, ujedinjenu otoka.“ Premijer Karamanlis je takođe jasno kazao da će Grčka podržati, ono što je nazvao ” turskom evropskom perspektivom“. Ono što se pod tim podrazumijeva je eventualno članstvo dugogudišnjeg saveznika u NATO savezu, Turske - u Evropsku uniju. Budućnost Jugoistočne Evrope se najbolje ogleda u pridruženju Turske Evropskoj Uniji, a potvrda toga od strane grčkog premijera Karamanlisa veoma je pozitivan korak za region.

XS
SM
MD
LG