Linkovi

John Ashcroft: al-Qaida planira napasti Sjedinjene Države u narednih nekoliko mjeseci - 2004-05-26


Ministar pravde Sjedinjenih Država John Ashcroft kaže da američki zvaničnici imaju povjerljive obavještajne podatke koji ukazuju da al-Qaida planira napasti Sjedinjene Države u narednih nekoliko mjeseci.

Gospodin Ashcroft kaže da te informacije zajedno sa nedavnim izjavama koje se pripisuju al-Qaidi, ukazuju da je plan za napad gotovo završen. On je rekao da zvaničnici nemaju podatke o specifičnim ciljevima i planovima, ali da napad može uključiti summit Grupe Osam u junu i konvencije dvije glavne političke partije u Sjedinjenim Državama.

John Ashcroft i direktor FBI-a, Robert Mueller su takodjer od amerikanaca zatražili da pomognu u traženju sedam osumnjičenih za terorističke aktivnosti, čije su se slike i informacije o njima pojavile na web stranici FBI-a na internetu. Gospodin Aschroft kaže da su šest muškaraca i žena na toj listi opasni za Sjedinjene Države i treba ih smatrati naoružanim i opasnim. Jedan od njih, Adam Yahiye Gadahn je rodjen u Sjedinjenim Državama.

Uprkos upozorenju zvaničnici nisu podigli nivo upozorenja od terorizma. U televizijskom intervjuu danas je Ministar za unutarnju sigurnost, Tome Ridge rekao da su obavještajni podaci o terorističkoj prijetnji slični onima koje su zvaničnici već vidjeli.

XS
SM
MD
LG