Linkovi

Predsjendik Bush naglasio pet ključnih koraka koje će Sjedinjene Države poduzeti u Iraku - 2004-05-25


Na vojnom univerzitetu u Pennsylvaniji, na kojem se izučava vještina ratovanja predsjednik Bush je sinoć u centralnom večernjem terminu, uz televizijski prenos govorio o planovima svoje administracije u Iraku.

Predsjednik Bush je naglasio pet ključnih koraka koje Sjedinjene Države planiraju poduzeti kako bi pomogle da Irak dostigne demokraciju i slobodu.

Prenijećemo upravu na suverenu iračku vladu, rekao je gospodin Bush. Pomoći ćemo uspostaviti sigurnost, nastaviti obnovu i izgradnju iračke infrastrukture, podsticati veću medjunarodnu podršku i krenuti ka nacionalnim izborima koji će na vlast donijeti nove ljude izabrane od Iračana.

Kako se primiče 30 jun, rok prenošenja ovlasti na Iračane, pobunjenici će biti aktivniji ustvrdio je predsjednik Bush, zavjetujući se da će pobjediti pobunjenike u Iraku.

On je, takodjer, obećao da će uz suglasnost iračke vlade rasformirati zloglasni zatvor Abu Ghraib, u kojem je Saddam Hussein mučio svoje političke protivnike i u kojem su nažalost američki vojnici zlostavljali iračke zatvorenike. Neka zatvaranje tog zloglasnog zatvora bude simbol novog iračkog početka, rekao je predsjednik Bush.

Novo lice Iraka je ključni trenutak i kako se irački narod primiče bliže preuzimanju uprave nad svojom zemljom, vrlo je vjerovatno da će teroristi biti još aktivniji i brutalniji. Predstoje teški dani i put može nekada izgledati haotičan, ali je koalicija snažna i neprijatelj neće zaustaviti progres u Iraku, rekao je predsjednik Bush, ne spominjući, medjutim, nikakav rok povlačenja američkih, odnosno koalicijskih snaga iz Iraka.

XS
SM
MD
LG