Linkovi

Predsjednik Bush je izjavio da on i Jacques Chirac dijele isti cilj slobodnog, stabilnog i mirnog Iraka - 2004-05-25


Predsjednik Bush je izjavio da on i francuski predsjednik Jacques Chirac dijele isti cilj slobodnog, stabilnog i mirnog Iraka. Gospodin Bush je danas telefonirao predsjedniku Chiracu nakon što su Sjedinejne države i Britanija predstavile nacrt rezolucije UN-a kojom se odobrava suverena prelazna iračka vlada i multilateralne mirovne snage nakon prenosa ovalsti 30 juna.

Predjsednik Chirac je rekao američkom predjsedniku da nacrt rezolucije ima neke pozitivne aspekte, ali da je potreban dodatni rad na njemu. Nešto ranije su Njemačka i Rusija također s oprezom reagirale na nacrt rezolucije.

Ruski minsitar vanjskih poslova je rekao da će nejgova vlada razgovarati o novoj rezoluciji UN-a o Iraku samo nakon što se tamo, kako je naglasio, oformi legitimna vlada. Istovremeno se predsjednik Bush u Bijeloj kući sastao sa sedam Iračana koji se liječe u sjeidnjenim državama od povreda koje su zadobili tokom režima Sadama Huseina.

Predjsendik je s njima razgovarao o budućnosti njihove zemlje, i uvjerio ih da Sjedinjene države imaju plan pomoći Iraku da organizira slobodne izbore i preda pun suverenitet iračkom narodu.

XS
SM
MD
LG