Linkovi

Poruka iz Brisela: Sve je na BiH - 2004-05-25


Predsjedavajući Vijeća ministara, Adnan Terzić je, nakon večerašnjeg susreta sa europskim komesarom za medjunarodne odnose, Chrisom Pattenom, optiomista da bi BiH ipak mogla otpočeti pregovore o Sporazumu o pridruživanju sa Unijom još ove jeseni.

Bosanskohercegovačka delegacija, predvodjena premijerom Terzićem je učinila koiko je mogla u Briselu- sugovornici su uvjeravani da zemlja čvrsto provodi reforme i da će do jula ispuniti svih 16 spornih tačaka - napomena Europske komisije.

To je i stav kakav je premijer zastupao tokom susreta sa komesarom Pattenom, znajući da je njegov domaćin nedavno izjavio kako sumnja da će, kako je prvobitno planirano ove jeseni početi pregovori o obliku Sporazuma o pridruživanju BiH sa Unijom.

Poruka sa današnjeg sastanka sa zvaničnicima Europske komisije, koji bi trebali uobličiti konačni oblik Sporazuma koji zemlju priližava Europi je: Opet je sve na nama. To ponavlja i bh premijer, uvjeren da će, ukoliko do jula bude okončan "popravni ispit" za BiH, jesen biti vrijeme kada će započeti pregovori o Sporazumu o pridruživanju sa EU.

XS
SM
MD
LG