Linkovi

Pred otkrivanje veličanstvenog memorijala Drugom Svjetskom Ratu u Washingtonu - 2004-05-25


Izložba pod nazivom Uspomene na Drugi svjetski rat otvorena je u ponedjeljak u Washingtonu na Union stanici, sedmicu dana prije zvaničnog posvećenja Nacionalnog memorijala Drugog svjetskog rata na Washingtonskom Molu.

Na izložbi je prezentirano 100 fotografija iz knjige pod istim naslovom koje su izabrane između više od stotinu hiljada fotografija iz arhiva Associated Pressa. Neke od izloženih fotografija nisu bile viđene u javnosti decenijama.

Druge su zauzele svoje mjesto u istoriji poput poznate fotografije fotografa Associated Pressa Joea Rosenthala na kojoj je ovjekovječen momenat podizanja zastave na pacifičkom otoku Iwo Jima 1945. god.

Penzionisani fotograf AP-a Max Desfor, još jedan veteran, ratni izvještač za Rosenthalovu fotografiju kaže da je najbolja slika ikada naparavljena:

MAX DESFOR: Ima toliko simbolike u sebi, prosto vas zarobi, toliko je emocija u njoj, ima sve što treba da ima.

Desfor koji je pokrivao bitku za Okinawu i japansku predaju na ratnom brodu USS Missouri kaže da su fotografi jednako bili izloženi opasnostima i tegobama kao i vojnici koji su se borili u bitkama. Svoju pribranost su zadržavali fokusirajući se na ono što je bio njihov zadatak- zabilježiti istoriju.

MAX DESFOR: Ja sam imao misiju a moja misija je bila budem ratni izvještač. Moja misija je da budem tamo i pravim fotografije, da snimam kamerom vojnike dok vrše svoju dužnost. To je bilježenje istorije, uvijek bilježenje istorije, kaže Max Desfor.

Na izložbi se mogu vidjeti poznati prizori japanskog napada na Perl Harbor kao i fotografije britanskih i američkih trupa koje se iskrcavaju na plaže Normandije na dan D i marširaju kroz tek oslobođeni Pariz.

Bez obzira na cenzuru koja je odložila objavljivanje fotografija i ograničavanje pristupa informacijama ratne kamere zabilježile su dramatične prizore moći i pada lidera.

Veteran američke mornarice Stephen Cromwell 6. juna 1944. god. bio je na ratnom brodu USS Missouri. Njegova posada je bila ta koja se u prvom talasu iskrcala na plažu Omaha toga sudbonosnog dana. On se prisječa tih događaja i žrtava baš kao da je to bilo jučer.

STEPHEN CROMWELL: Imali smo veliki broj žrtava. Rekao bih da smo izgubili oko 50 procenata ljudi. Ja sam imao sreću da sam se nalazio u transporteru za osoblje ali momci koji su pokušali da istrče na plažu su gotovo svi ubijeni. Od ovoga mjesta do valobrana ima nekih 200 jardi i žrtve su bile nevjerovatno velike, kaže Stephen Cromwell.

Fotografije na izložbi Uspomene na Drugi svjetski rat dozivaju u sjećanja veterana emotivne uspomene na dobijene bitke i izgubljene živote. Oko 200 reportera i fotografa izvještavalo je za Associated Press tokom Drugog svjetskog rata. Pet ih je poginulo. Sedam je osvojilo Pulitzerovu nagradu. Associated Press inače opslužuje oko 15 hiljada medijskih organizacija u više od 120 zemalja.

XS
SM
MD
LG