Linkovi

Senator Lugar traži obnovu savezništava - 2004-05-24


Republikanski senator, Richard Lugar, koji predsjedava Senatskim komitetom za odnose sa inostranstvom, ovog vikenda je, govoreći na Univerzitetu u Medfordu, bio medju rijetkim republikancima koji su kritikovali predsjendika Busha.

Richard Lugar: Zabrinuti smo zbog terorizma, ali razvoj politike nacionalne sigurnosti nije u skladu sa tom prijetnjom. Previše smo se oslonili na vojnu opciju i unilaterlani pristup koji je oslabio naša savezništva, rekao je republiknaski senator Richard Lugar.

On je naglasio da Amerika mora spriječiti da terorizam pusti korjenje u svijetu - obnavljanjem i izgradnjom savezništva, podrškom demokratskim procesima, pomoći u rješavanju regionalnih sukoba i kontrolom oružja za masovna razaranja. To, inače nije prvi put da je ovaj ugledni republikanski senator kritizirao predsjednika Busha. Prošle godine on je zajedno sa demokratskim senatorom Josephom Bidenom upozorio da administracija predsjednika Busha nije dovoljno razmotrila šta će se desiti u Iraku nakon prestanka borbi. Ovog vikenda senator Lugar je okrivio administracije Busha i Clintona zbog neadekvatnog finansiranja vanjskih poslova, primjetivši da je vojni budžet 13 puta veći od onoga što zemlja troši na diplomaciju.

XS
SM
MD
LG