Linkovi

Akcija SFOR-a u Bileći - 2004-05-21


Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici održanoj u Banjaluci Izvještaj o saradnji sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu a pripadnici SFOR-a su u Bileći izvršili nenajavljenu akciju radi sprečavanja antidejtonskih aktivnosti.

Pripadnici međunarodnih vojnih snaga izveli su danas na području Bileće dvočasovnu operaciju pretrage u cilju sprečavanja antidejtonskih aktivnosti. Predstavnici SFOR-a nisu saopštili detalje o aciji niti su željeli da preciziraju o kojoj je lokaciji riječ. Međutim, potvrdili su da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obavješteno o ovim aktivnostima te da su lokalni policajci pružili podršku u obezbjeđivanju prostora izvan objekta pretrage.

Inače, danas je u Banjaluci zasijedala Vlada Republike Srpske koja je prihvatila Izvještaj o saradnji sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu. Ovaj izvještaj od entitetskih Vlada je zatražilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u cilju pripreme delegacije B i H za sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih Nacija koja će se održati krajem maja, potvrdio je portparol premijera Republike Srpske, Goran Radivojac.

»Izvještaj obuhvata period od donošenja zakona o saradnji s Haškim tribunalom Republike Srpske a sačinjen je na osnovu informacija koje su dostavile nadležne institucije.Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici zaključila da institucije Republike Srpske već čine značajne napore da ispune obaveze prema Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine u Hagu te da je u posljednje vrijeme postignut i značajan napredak. Vlada Republike Srpske je, takođe, konstatovala da je ovu međunarodnu obavezu moguće potpuno realizovati u saradnji svih institucija BiH i entiteta i uz svestranu podršku i pomoć međunarodne zajednice.«

Radivojac nije mogao da saopšti u čemu se konkretno ogleda napredak u saradnji Republike Srpske sa haškim tribunalom.

Recimo i to da je potpredsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, Slavko Jovičić najavio da će ovo udruženje u ponedjeljak zatražiti od generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija Kofija Anana da produži mandat glavnoj tužiteljici Haškog tribunala Karli del Ponte. Jovičić je istakao da bi se na taj način spriječilo da predmete o ratnim zločinima nad Srbima preuzme Sud Bosne i Hercegovine, koji, kako je rekao, nije osposobljen za te procese. On je saopštio da će o tome krajem mjeseca biti upoznata i Karla del Ponte prilikom njene posjete Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG