Linkovi

Izvršen pretres Chalabijeve kuće i ureda u Bagdadu - 2004-05-20


Jutros oko 10:30 po lokalnom vremenu, američke i iračke snage opkolile su rezidenciju Ahmada Chalabija, u trenutku kad se on, navodno, nalazio u zgradi.

Njegovim saradnicima koji su izašli pred policiju rečeno je da se radi o raciji koja se tiče potrage za dvojicom članova Iračkog Nacionalnog Kongresa, za kojima je raspisana potjernica i koji se nalaze u bjekstvu. Nakon pregovora, dogovoreno je da jedan nenaoružani irački policajac udje i pregleda kuću.

Nakon obezbjedjivanja okolnih ulica medijima je bio dozvoljen ulaz u kuću. Svjedoci navode da su vojnici i policija uklonili kompjutere, dosijee i opremu iz rezidencije gospodina Chalabija kao i iz ureda njegovog Iračkog Nacionalnog Kongresa. Svjedoci također navode da su ti predmeti zaplijenjeni bez naloga o pretrazi.

Salem Chalabi, nećak gospodina Chalabija i šef iračkog suda za ratne zločine, rekao je novinarima da mu je on telefonom potvrdio da su iračke i američke vlasti upale u njegovu kuću i prislonile mu oružje na čelo, što je ocijenio veoma ponižavajućim i ružnim podsjećanjem na ponašanje bivšeg režima. Američka vojska nije dala nikakav komentar, a svjedoci navode da niko nije uhapšen..

Jedan od Chalabijevih saradnika, Haidar al-Musawi, tvrdi da se radi o svojevrsnom upozorenju:

Ovo je dio političkog pritiska na stranku i gospodina Chalabija da promijeni svoj stav o nužnosti punog suvereniteta za Irak, uključujući i kontrolu nad svim prihodima od nafte. Siguran sam, medjutim, da ovo neće odvratiti Irački Nacionalni Kongres jer se tu ne radi o stranci nego o cijelom iračkom narodu. Mi smo sasvim jasni oko toga.

Ahmed Chalabi je nedavno javno prigovorio zbog američkih planova da zadrže kontrolu nad iračkim snagama sigurnosti i nastave sa širokim uticajem na političke institucije - i nakon zvanične predaje vlasti privremenoj iračkoj vladi 30. juna. Dugo vremena Chalabi je bio ljubimac Pentagona i godinama je njegova organizacija dobijala na stotine hiljada dolara mjesečno - dijelom i zbog prikupljanja obavještajnih podataka koji su na kraju doveli do američke tvrdnje o velikim iračkim zalikama oružja za masovna uništenja prije početka rata.

XS
SM
MD
LG