Linkovi

Koliko je Mostar ujedinjen grad? - 2004-05-20


Novi Statut Grada Mostara, kojeg je krajem januara nametnuo visoki predstavnik, ne provodi se, rečeno je uz ostalo tokom današnje pres-konferencije mostarskog SDP-a. Iz međunarodne zajednice, međutim, uporno poručuju da je proces provođenja novog uređenja grada, koji se inače smatra dobrim mogućim primjerom i za druge gradove u BiH, na dobrom putu.

U procesu provođenja odluke lorda Paddy Ashdowna o novom uređenju Mostara, do sada je sredinom marta došlo do ukidanj šest daytonskih, etničkih opština u gradu, a krajem aprila ujedinjena je vatrogasna služba. SDP Mostara, za – kako kažu – opstrukciju suštinskog ujedinjenja grada, osim lokalnih vlasti, smatra posebno odgovornom međunarodnu zajednicu, zbog njenog neinsistiranja da se novi Statut implementira.

Evo šta o tome za Glas Amerike kaže predstavnik mostarskog SDP-a, Sead Đulić:

«Šta od institucija, koje moraju biti jedinstvene, u ovome gradu i zbog čega nam je i trebala priča o jedinstvenom gradu, je za ovo vrijeme, evo mjesec i po dana, urađeno? Ništa! Imali smo samo sjajno medijsko slikanje vatrogasaca, a u suštini je ostalo opet sve isto.»

Međutim, u OHR-u cijelo vrijeme tvrde kako se stvari odvijaju dobro. Evo šta je uz ostalo, boraveći u Mostaru, izjavio viši zamjenik visokog predstavnika i specijalni emisar Paddy Ashdowna za Mostar, Werner Wnendt.

«Moj utisak je da je provođenje novog Statuta na pravom putu, da se u mnogim područjima vode razgovori, ali da se još uvijek vidi dobar progres.»

U procesu implementacije, istakao je gospodin Wnendt, osim ujedinjenja vatrogasaca, dolazi i do reorganizacije gradske administracije. Napredak se, istakao je, može osjetiti i po velikom broju projekata o kojima je odlučila Gradska uprava.

Sve to, naglasio je visoki zvaničnih OHR-a, dokazuje da postoji progres kojeg mogu osjetiti i građani, dodavši i da je ujedinjenje nešto što se ne može jednostavno narediti.

«Ja zasigurno neću zaboraviti da je historija Mostara u posljednjih nekoliko godina bila historija podijeljenog grada, tako da opet ujediniti ovaj grad nije jedan lagan posao.»

Kraj maja je još jedan važan rok u kalendaru provođenja novog Statuta. Do tada bi trebalo da bude usvojen jedinstveni gradski budžet. Na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća odluka o tome nije donesena jer se vijećnici nisu mogli usaglasiti o poslovniku o radu.

Ambasador Werner Wnendt istakao je kako je uvjeren da će budžet biti usvojen.

Sve u svemu, i dalje ostaje pitanje da li će Mostar – dok očekuje datum svečanog otvaranja obnovljenog Starog mosta – i nakon tog dana biti zaista ujedinjen grad.

XS
SM
MD
LG