Linkovi

Koliko su granice Evrope otvorene za nove članice EU? - 2004-05-20


Prema tek objavljenom izvještaju organizacije Servis za europsku gradjansku akciju, nove članice Unije se mogu nadati da će uživati blagodeti "otvorenih granica " tek oko 2012. godine. Uz to, europska politika kontrole i osiguranja granica dovodi do podizanja novog zida izmedju EU i njenih istočnih (Balkanskih) susjeda, upozorava organizacija...

Nove europske članice će se uskoro, nakon slavljeničke omamljenosti, probuditi u zbilji: kada je riječ o uživanju blagodeti "ovorenih europskih granica", takvu mogućnost treba da zaborave do barem 2012. godine, upozorava posljednji izvještaj organizacije Servis za europsku gradjansku akciju. Analitičari upozoravaju da će se prvi ozbiljan pregled pripremljenosti novih 10 članica za europski prostor bez državnih medja desiti 2007. godine. Do tada Brisel želi ostaviti vremena i njima i sebi da ojačaju graničnu kontrolu, posebno kada su u pitanju neželjeni imigranti i krijumčarenje.

Zbog složenosti "inspekcije" samo dvije od zemalja će godišnje biti uzimane u razmatranje- po tome, tek 2012. godine će sve novoprimljene članice Unije osjećati se kao ponopravne, dijeleći prostor bez granica, poznat kao Šengen.

Iako se sada duž EU može putovati samo sa ličnom kartom, redovne kontrole još postoje na europskim granicama. Izvještaj ove organizacije, upozorava da će Unija na taj način napraviti dva, jednako velika problema - uspostaviće Europljane prve i druge klase, kao što će podići bedem prema svojim istočnim susjedima, uključujući u Zapadni Balkan.

Zato se traži da se pitanju granica i granične politike sa susjedima posveti više pažnje- javnosti pojasni što više detalja, a zastupnicima Europskog parlamenta da prilika da rade svoj posao i odrede se prenma ovoj krupnoj stavci europske budućnosti.

XS
SM
MD
LG