Linkovi

Mirna smjena na čelu Službe specijalne policije Republike Srpske - 2004-05-20


Dosadašnji načelnik Službe specijalne policije Republike Srpske, Dragan Lukač je danas podnio ostavku na ovu funkciju nakon čega je mirno bez incidenata izvršena primopredaja dužnosti u ovoj jedinici.

U zgradi Službe specijalne policije u Banjaluci danas je bez prisustva javnosti izvršena primopredaja dužnosti između dosadašnjeg načelnika ove jedinice, Dragana Lukača i novopostavljenog prvog čovjeka specijalne policije Ranka Vukovića. Primopredaja je obavljena bez incidenata a prethodno su se saopštenjem za javnost oglasili, prije nekoliko dana smijenjeni, načelnik Službe specijalne policije, Dragan Lukač i njegov zamjenik Dragan Ribić. Oni su saopštili da su podnijeli ostavke na svoje funkcije iz moralnih razloga zbog tragičnih događaja tokom akcije MUP-a u Višegradu u kojoj je 18.aprila smrtno stradao Novica Lukić.

Lukač i Ribić naglašavaju da su odbili rješenje direktora policije Republike Srpske Radomir Njeguša o njihovoj smjeni pošto su, kako ističu, čelnici MUP-a željeli da odgovornost za događaje u Višegradu isključivo prebace na specijalnu policiju. Dragan Lukač je potvrdio da je razgovarao i sa prvim zamjenikom viskog predstavnika, Donaldom Hejzom koji je insistirao da se ispoštuju sve zakonske odluke u cilju utvrđivanja prave istine o akciji u Višegradu.

Inače, Narodna Skupština Republike Srpske je sinoć zatražila od nadležnih organa da što prije završe istragu o ovom slučaju a poslanici su pozvali na dobrovoljnu predaju sva lica osumnjičena za ratne zločine.

Danas se oglasila i Vlada koja je dala punu podršku dosadašnjim mjerama MUP-a Republike Srpske na okončanju postupka unutrašnje kontrole i utvrđivanju okolnosti primjene sile i propusta u izvođenju plicijske akcije u Višegradu. Vlada je ocijenila da je neosnovano došlo do visokog stepena politizacije ovog doađaja što može nanijeti štetu i otežati funkcionisanje pojedinih institucija Republike Srpske. Vlada je od čelnika MUP-a zatražila i hitnu konsolidaciju stanja u Službi specijalne policije.

XS
SM
MD
LG