Linkovi

Britanija: Uhapšen vojnik koji je lažirao fotografije mučenja - 2004-05-19


Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je uhapšen vojnik koji je "lažirao" slike zlostavljanja zatvorenika u Iraku od strane pripadnika britanskih snaga. Britanski list Daily Mirror se, nakon što je objavio sporne fotografija na naslovnoj stranici, javno izvinuo čitateljima i britanskoj vojsci, uz odluku da prihod od publikovanja "lažne" priče u cjelosti da u dobrotvorne svrhe.

Prema saopštenju britanskog ministarstva odbrane, "najmanje jedan vojnik je uhapšen" tokom strage o porijeklu fotografija objavljenih u listu Daily Mirror. Ispostavilo se da su lažne fotografije koje su prikazivale mučenja Iračana od strane britanskih pripadnika vojnih snaga, tvvrdnja je vojnih zvaničnika, koji najavljuju nastavak istrage i otkivanje istine o umješanosti elitnih jedinica kraljičine regimente u skandalozne torture u iračkim zatvorima.

Britanska novina je odmah reagirala javnim izvinjenjem čitateljima i pripadnicima britanske vojske, angažiranim u Iraku: donoseći preko naslovnice poruku:"Žao nam je, prevareni smo", uz najavu da će prihod od objavljivanja lažne priče, u visini od oko 74.000 eura, pokloniti u humanitarne svrhe.

I u uredničkoj intervenciji koja je uslijedila, tvrdi se da su fotografije objavljene sa "najboljom namjerom", bez znanja da vjerovatno nisu originalne.

Bitanske vojne vlasti, kao i vlada u Londonu, "primili su na znanje" izvinjenje tiražnog Daily Mirrora, ne nudeći, zauzvrat, čvrste demante mogućeg zlostavljanja iračkih zatočenika od strane pripadnika britanskih snaga u toj zemlji. Umjesto toga, poručuje se da se istraga o stvarnim razmjerima umješanosti Britanaca u zlostavljanja u iračkim zatvorima, nastavlja.

XS
SM
MD
LG