Linkovi

Massachusetts: Nakon legaliziranja braka izmedju homoseksualaca reakcije stizu sa svih strana - 2004-05-19


Najmanje 750 parova istog pola preplavilo je početkom sedmice sudove, crkve i opštine u saveznoj državi Massachusetts - koja je postala prvom državom u Americi koja zvanično i zakonski priznaje homoseksualnim parovima pravo na sklapanje brakova.

Za ove parove, prilika da se vjenčaju po zakonu - nije samo deklaracija ljubavi. To je i konačan završetak dugotrajne zakonske borbe.

Ovo je sretan dan - i radi se o temeljnoj jednakosti, kaze jedan od novo-vjencanih.

Novembra prošle godine, Vrhovni sud Massachusettsa je presudio da i bračna prava homoseksualnih parova moraju biti zaštićena ustavom te savezne države - što je otvorilo put ka brakovima osoba istog pola. Do tada, ni jedna država nije odobravala takve brakove, a samo jedna - Vermont - dozvoljavala je takozvane gradjanske zajednice koje sadrže mnoge karakteristike zakonskih bračnih prava.

Odluka Vrhovnog suda razljutila je protivnike - koji žele da brak ostane definisan isključivo kao zajednica muškarca i žene. Predsjednik Bush je od Kongresa zatražio hitno usvajanje ustavnog amandmana kojim bi se zabranili homoseksualni brakovi. Cijeli problem - dovodi do krupnih podjela.

U godini izbora - ovo je i političko pitanje. Kandidati za Kongres moraće da glasačima objasne svoja stanovišta po tom pitanju, a može biti i glasanja za amandmane na ustave saveznih država u vezi s tim.

Senator Massachusettsa John Kerry, koji će se predsjedniku Bushu suprotstaviti na predsjedničkim izborima u novembru - protivnih je homoseksualnih brakova, ali podržava gradjanske zajednice parova istog spola.

XS
SM
MD
LG