Linkovi

Miss Sjedinjenih Država posjetila Glas Amerike - 2004-05-19


Glas Amerike ove sedmice slavi Dan raznolikosti, odajući time priznanje vrijednostima različitosti kultura i etničkih prapadnosti ljudi koji ovdje rade. U okviru tih aktivnosti, Glas Amerike je jutros bio domaćin press konferenciji trenutne Miss Amerika Erice Dunlap. Naslov njenog obraćanja prisutnim je bio Ujedinjeni stojimo, podjeljeni zaostajemo: slavljenje različitosti i pripadnosti.

23-godišnja Erica Dunlap, rođena na Floridi, je sedma Amerikanka afričkog porijekla koja nosi titulu Miss Amerika. Raznolikost je srž Amerike i, kako sama kaže, ona nastoji doprinijeti kako bi se svijet pokrenuo izvan same tolerancije ka prihvatanju raznolikosti u zajednicama. Amerika svakim danom sve više raste kao tapiserija boja, vjerovanja, porijekla i filozofija i raznolikost je, bogat i nepresušiv izvor iskustava, jezika, običaja i tradicija i životno iskustvo ju je, kako kaže, naučilo da prevaziđe predrasude i neznanja koja je iskusila kao dijete.

Kao Amerikanka afričkog porijekla dobro sam primljena širom zemlje, iako me ponekad malo drugačije gledaju i pitaju se: Da li je ona zaista Miss Amerike, s obzirom na moju boju kože, kaže Erica Dunlap. Prije 50 godina toliko smo nastojali okončati segregaciju, iako mislim da i danas, naročito u ruralnim dijelovima, još uvijek imamo isti način mišljenja kao i tada. Nadam se da ćemo prevazići takav način razmišljanja i da ćemo slaviti našu raznolikost, kaže trenutno najljepša žena Amerike.

Erica kaže da uživa u country muzici i da, između ostalog, i time želi pokazati da se bez obzira na etničku pripadnost obaraju barijere u društvu. Svaki Amerikanac po zakonu ima ista prava i trebao bi imati iste šanse u potrazi za životom mira, prosperiteta i kulturne slobode, naglašava Miss Amerike.

U okviru aktivnosti na proslavi Dana raznolikosti, u toku dana organiziran je i ručak s različitim etničkim kuhinjama i specijalitetima, a za sutra je planirana izložba u auditorijumu Glasa Amerike, te izvedba različitih numera, koje opet odražavaju etničku raznolikost okruženja u kojem ovdje radimo.

XS
SM
MD
LG