Linkovi

Američki desetobojac se priprema za zlatnu medalju u Ateni - 2004-05-18


Najbolji sportisti svijeta ovih dana vrijedno treniraju za Olimpijske igre 2004, koje će se ovog ljeta održati u Ateni u Grčkoj. Ove godine će na Olimpijadi biti 38 različitih nadmetanja, a medju njima i istorijski desetoboj, koji traži izuzetnu fizičku spremnost, a pobjednik u toj disciplini se često smatra najvećim sportistom u svijetu. Novinar Glasa Amerike, Brian Padden je bio na treningu sa jednim američkim desetobojcem, koji se nada da će upravo ova godina biti njegova.

Za Toma Pappasa pobjeda u atletskom nadmetanju se ne može porediti sa osjećanjem koje donosi pripadnost američkom Olimpijskom timu.

”Kada se nadmećete na Olimpijadi, mada se sve oslanja na moje mogućnosti i ono što ja kao pojedinac činim, ipak se nadmećete za svoju zemlju, tako da je to za mene timski sport i pokušavate da osvojite medalju za svoju zemlju i to utiče na to da radite još vrijednije.“

Tom Pappas je jedan od najboljih sportista svijeta i mnogi eksperti predvidjaju da će osvojiti zlatnu medalju u desetoboju. Desetoboj uključuje trčanje na 100, 400, hiljadu i pet stotina metara i 110 metara sa preponama, bacanje kugle, koplja i diska, skok uvis, udalj, i sa motkom, i potiče još od Olimpijskih igara iz vremena starih Grka.

Tom Pappas kaže: Morate biti u samom vrhu u svih 10 disciplina, ne možete imati ni jednu slabost, kaže Tom Pappas, porijeklom Grk, koji se nadmetao na Olimpijadi u Sydneju gdje je osvojio peto mjesto.

”Sydney je bila moja prva Olimpijada i pošteno govoreći bio sam previše uzbudjen. Mislim da sam fizički bio spreman za medalju, ali nisam i mentalno bio na tom nivou. Sada imam puno samopouzdanje i mislim da će ovaj put biti drukčije.“

Mada više nije student na Univerzitetu Tennessee, Tom i dalje živi u Knoxvilleu i trenira sa univerzitetskim timom.

Atletika je ovdje i dalje medju najboljim u Sjedinjenim Državama uprkos financijskim opterećenima. Prihodi od fudbalskog programa Univerziteta Tennessee pomažu i ostale sportove. Mada može platiti račune, Tom Pappas kaže da popularnost fudbala atletiku ostavlja u sjeni.

”Teži dio ovoga je činjenica da je grad orjentiran na futbal i svi uvijek govore samo o fudbalu tako da je ponekad teško, osjećam da nisam dovoljno priznat.“

Tomov trener, Bill Webb zna da bi uz medijsku pažnju fokusiranu na Olimpijadu osvajanje zlatne medalje moglo povećati popularnost ovog sporta. Za Toma Pappasa i samopouzdanje i očekivanja su veliki. On je pobjedio na nekoliko posljednjih medjunarodnih nadmetanja uključujući i Svjetsko nadmetanje izvan dvorane u Parizu. I trenutno za njega i njegovog trenera je jedini cilj osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Ateni.

XS
SM
MD
LG