Linkovi

Borba protiv neprijatelja slobode - 2004-05-18


Bivši elementi režima Sadama Huseina, ekstremisti Šiiti, kao i strani teroristi pokušavaju omesti predaju ovlasti iračkoj prijelaznoj vladi 30. juna od strane američke koalicije. Neke od tih akcija je potaknuo Moqtada al Sadr. Sadr je radikalni šiitski lider kojeg podržavaju Iranci. Za njim se traga zbog ubistva istaknutog šiitskog vjerskog lidera Abdul Majid al Koheia koji je ubijen u aprilu 2003. godine. Civilni administrator u Iraku Paul Bremer kaže da se Moqtada al Sadr koristi svojom privatnom milicijom, takozvanom armijom Mahdi, kako bi širio bezakonje, strah i ekonomski paralisao Irak.

BREMER: Ovi vanzakonski elementi koji pokušavaju promaknuti interese jedne grupe u odnosu na interese bilo koga drugoga, umiješani su u oružane napade. Oni su zauzeli i opljačkali javnu i privatnu imovinu koristeći se oružjem. Oni su skladištili naoružanje i municiju u džamije u iračkim svetim gradovima. Oni djeluju van zakona osnivajući svoje vlastite sudove i zatvore. To mora prestati.

Iračkom narodu je dosta Moqtada al Sadre i njegove taktike. Sve su veći pritisci kako bi se rasformirala njegova milicija.Vodeći predstavnik iračkih šiita, ayatollah Ali al Sistani je osudio Sadrova ”djela sabotaže, haosa i oduzimanja javne imovine.“ Prosvjedi protiv Moqtada al Sadra održani su u svetom gradu Najafu. U međuvremenu, koalicione snage potiskuju armiju Mahdi u Najafu i obližnjem gradu Karbali. Koalicija nema namjeru prepustiti Irak na milost i nemilost lopovima i ubicama-kaže predsjednik George W. Bush.

BUSH: Ilegalne milicije i ostaci režima, zajedno sa inostranim teroristima pokušavaju se domoći vlasti koju nikada ne bi mogli osvojiti na izborima. Milicije u Najafu i drugdje se moraju razoružati ili se suočiti sa smrtonosnim posljedicama. Amerikanci i koalicione snage su zauzeli pozicije i spremni smo da uspostavimo red u Iraku.

U vrijeme dok se približava dan kada će vlast biti predata u ruke Iračana, neprijateljima iračke slobode dani su odbrojani.

XS
SM
MD
LG