Linkovi

Američki duh - 2004-05-17


Predsjednik George W. Bush je rekao da će oni koji su odgovorni za zlostavljanja koja su se dogodila u zatvoru Abu Ghraib u Iraku biti privedeni pravdi. Ta zlostavljanja su, kako je rekao predsjednik Bush, gnusna i ne predstavljaju Ameriku.

BUSH: Veoma je važno da narod na Srednjem istoku shvati da su naši vojnici koji se nalaze u inostranstvu pristojni, časni građani kojima je stalo do slobode i mira, koji svakoga dana rade u Iraku kako bi poboljšali život iračkih građana. Ove akcije koje je izvelo nekoliko ljudi ne odražavaju prirodu muškaraca i žena koje služe našoj zemlji.

Više od 130 hiljada Amerikanaca služi u Iraku. Oni obavljaju posao zbog kojeg su tamo i poslati, obnavljanja civilnog društva, građenja bolnica i škola i pružanja drugih neophodnih usluga.

Američki narod pomaže također i kroz privatne, ne profitne i humanitarne organizacije kao što je Američki duh. Organizacija koju je 2003. god. osnovao biznismen Jim Hake pomaže Amerikancima u uniformi koji služe van zemlje da poboljšaju život ljudima kojima je to potrebno. Gospodina Hakea je za to inspirisao rad vodnika iz sastava američkih specijalnih snaga Jay Smitha.

Dok se nalazio na dužnosti u Avganistanu vodnik Smith i njegovi saborci izgradili su školsku zgradu u zabačenom selu Orgun. Oni su doniranjem sportske opreme koju su poslale supruge i porodice američkih vojnika pomogli djeci iz tog sela da oforme bejzbol tim. Stanovnici tog avganistanskog sela su pokazali svoju zahvalnost kada su teroristi al-Qaide počeli artiljerijske napade na Amerikance. Orformili su seosku stražu kako bi pomogli da se napadi zaustave. Ono što smo uradili kako bi pomogli stanovnicima Orgunea spasilo je, doslovno rečeno živote, kaže vodnik Smith, naše i njihove.

Zahvaljujući donatorima organizacije Američki duh, kapetan američke vojske Kevin Curseaden obezbijedio je muzičke instrumente za djecu u iračko-kurdskim selima Byara i Khmormai. Donatori su učinili mogućim da desetar američkih marinaca Youness Hansali dostavi materijal za higijenu zuba za djecu u Al-Hillahu na jugu Iraka. Američki marinci u Al Anabaru pomažu Iračanima da opreme sedam iračkih televizijskih stanica čiji signal pokriva između ostalih i gradove Fallujah i Ramadi. Amerikanci su odgovorili na zahtjev marinaca i poslali su, pored najsuvremenije digitalne opreme i milion i pet stotina hiljada dolara. Ključno je, kaže jedan marinac, da irački narod shvati našu iskrenu želju da mu pomognemo da obnovi svoju zemlju i položi temelje za održivo, slobodno i demokratsko društvo.

XS
SM
MD
LG