Linkovi

Kotorsko kod Doboja: Rušenje dijelova stambenih objekata uz jake snage sigurnosti - 2004-05-14


U prisustvu jakih policijskih snaga danas su u Kotorskom kod Doboja srušeni dijelovi kuća koje su nakon odluke Osnovnog suda u ovom gradu, tokom proteklog vikenda, podigli izbjegli Srbi.

U skladu sa jučerašnjom odlukom Skupštine opštine Doboj u naselju Kotorsko, na lokacijama Trnovo 1 i 2 danas su porušeni dijelovi stambenih objekata koje su proteklog vikenda izgradile srpske izbjeglice koje već nekoliko godina žive na ovom lokalitetu. Rušenje jednog zida i krova druge kuće obezbjeđivalo je oko 250 policajaca za specijalne namjene, pošto su se na ovom lokalitetu okupili Srbi, uglavnom sa područja Ozrena i Vozuće, čija je imovina uništena u Federaciji BiH.

Rušenje su nadgledali i pripadnici SFOR-a te evropskih policijskih snaga a veći incidenti nisu zabilježeni. Dobojski advokat, Siniša Đorđević koji zastupa Srbe iz Kotorskog izjavio je danas da je odluka Građevinske inspekcije Skupštine opštine Doboj o rušenju nezakonita najavivši podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih lica u tom odsjeku. Naime, Osnovni sud u Doboju je nakon dužeg sudskog procesa nedavno kao neosnovanu odbacio tužbu grupe povratnika Bošnjaka koji smaraju da im je, zemlja dodijeljena raseljenim Srbima u Kotorskom, nelegalno oduzeta šezdesetih godina prošlog vijeka. Nakon toga nastavljena je ranije stopirana gradnja u ovim naseljima dok su Bošnjaci najavili podnošenje žalbe na ovakvu presudu Vrhovnom sudu Republike Srpske. Inače, prije nekoliko godina raseljenim Srbima sa Ozrena i Vozuće je nakon javnog konkursa dodijeljeno 126 placeva na zemljištu kojim je nakon nacionalizacije raspolagala lokalna Zemljoradnička zadruga. Ovaj spor izazvao je i porast nacionalnih tenzija u Kotorskom koje su i dalje prisutne.

XS
SM
MD
LG