Linkovi

Pomoć EU borbi protiv organiziranog kriminala u BiH - 2004-05-14


Šef delegacije EC u BIH, Michael Humphryes i ministar sigurnosti BiH, Bariša Čolak potpisali su Plan rada za projekat pod nazivom Borba protiv organiziranog kriminala i korpucije. Za namjene projekta, EU osigurala je sredstva u visini od 200 hiljada eura. Njegovom realizacijom osnovat će se odjeljenje za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, uređeno prema evropskim standardima i u čijem će radu učestvovati ekspert iz Poljske. On će biti spona između institucija BiH i međunarodnih organizacija a novac koji je dodijeljen bit će utrošen na konkretne aktivnosti unutar ministarstva sigurnosti. Ovaj projekat trajat će 18 mjeseci.

Ministar Čolak kazao da je svaka pomoć koja dolazi od Evropske komisije ili drugih donatora dobrodošla Ministarstvu sigurnosti, te da je i ova pomoć veoma značajna za konkretne aktivnosti unutar Ministarstva.

«Imat ćemo priliku u ovoj vrlo važnoj oblasti surađivati sa ekspertom koji će dati ne samo savjete našim uposlenicima u ovom sektoru, nego će biti spona između ovog Ministarstva, Parlamenta BiH, a istovremeno biti spona i prema međunarodnim organizacijama. To će trajati godinu i po dana», kazao je Čolak.

Michael Humfryes je ocijenjujući trenutni položaj BiH, kad je riječ o organiziranom kriminalu, istakao kako su najveći problemi u poreskom sistemu BiH: Mislim da je svima jasno, kako je u BiH bilo i ima organiziranog kriminala. U prošlosti smo imali rasprostranjenije izbjegavanje plaćanja poreza, trgovinu ljudima ali je bitno znati da postoji veza između organiziranog kriminala i davanja podrške optuženima za ratne zločine, zaključio je ambasador Hamphryes.

XS
SM
MD
LG