Linkovi

Turistička ponuda BiH promovirana u Hagu - 2004-05-14


Danas u Hagu, u prisustvu najviših zvaničnika Ministarstva vanjskih posova i Ureda visokog predstavnika u BiH, u Trgovinskoj komori Kraljevine Holandije promovirana turistička ponuda BiH. Tom prlikom ministar Mladen Ivanić naglasio da je riječ o dogadjaju koji bi trebao imati ekonomske ali i političke efekte- medju kojima i popravljanje opšte slike o Bosni i Hercegovini.

Prezentacija turističke ponude jedne zemlje, sama po sebi, nije dogadjaj koji zavredjuje pažnju diplomacije. Medjutim, kada je BiH u pitanju, takav dogadjaj, koji se zbio danas u Trgovinskoj komori Holandije u Hagu, bio je povod angažovanju bh ministra vanjskih poslova, Mladena Ivanića, te vrha ureda visokog predstavnika u BiH. Cilj je, prema uvjerenju šefa bh diplomacije, pomjeriti sliku o zemlji sa ratnih na scene jedinstvene turističke ponude u ovom dijelu Europe.

"Kroz promociju turizma, posebno kroz dolazak turista možda se najviše mijenja imidž BiH koji još uvijek nije dobar, jer još uvijek u većini zapadnih zemalja kada pomenete BiH, prvo se pomisli na rat i razaranja, a stvarne prilike su ipak drugačije"

Ministar Ivanić vjeruje da bi u turizmu, uz mala ulaganja, bilo moguće ostvariti velike efekte i time se značajno popraviti spoljno-trgovinska i platežna bilansa zemlje.

"Sa tog stanovišta, današnji dogadja jeste jedna promocija, u kojoj učestvuje veliki broj mladih eksperata koji se bave turizmom, zajedno sa OHR-om, i ono što BiH može ponuditi jeste sigurno zimski turizam, planinski i lovni turizam, te splavarenja nassim rijekama. I, naravno, kulturni i religijski turizam - medjugorje i veliki broj spomenika pravoslavne, islamske i katoličke religije u BiH".

Šef bh diplomacije priznaje da zemlja nije u mogućnosti ponuditi visoko-razvijenu turističku ponudu- zbog toga se šansa traži u onome što je on nazvao "specifičnim, individualnim turizmom", gdje je glavni adut jedinstvena, netaknuta priroda u samom srcu visoko urbanizovane Europe. Riječ je o prvim koracima, čiji efekti tek trebaju uslijediti:

"Ovo su početne aktivnosti- mislim da će nam trebati barem još godina-dvije ozbiljnijih aktivnosti na promociji turizma i mislim da je to ulaganje koje će se isplatiti. Mala su ulaganja, a efekti veliki ali nije realno očekivati u narednih godinu-dvije neke ogromne efekte, ali i jeste ako se na tom poslu bude radilo i ako to bude jedan od ključnih prioriteta".

Prilikom pripreme promocije svoje turističke ponude, Bosna i Hercegovina je koristila i iskustva ostalih zemalja. Ipak, u centru ove aktivnosti jeste grupa od 30-tak mladih Bosanaca i hercegovaca koji su završili post-diplomske studije u inostranstvu. Oni će, prema očekivanjima, predstavljati ključni mehanizam promocije bh turizma u svijetu.

XS
SM
MD
LG