Linkovi

Vrlina našeg sistema je da predsjednik i najviši zvaničnici preuzimaju odgovornost - 2004-05-14


Sedam američkih vojnika su pod optužbom u vezi sa zlostavljanjem iračkih zatočenika u Abu Ghraib zatvoru od oktobra do decembra 2003. godine. Ministar odbrane Sjedinjenih Država, Ronald Rumsfeld kaže da je saznanje da je nekolicina svojim postupcima izdala američke vrijednosti bilo pravi šok.

Duboko smo potišteni zbog onoga što su oni učinili, zbog ljudi kojima su to učinili. Potišteni što će naša dobro zaradjena reputacija snaga dobra u svijetu, svi američki vojnici, civili i oni amerikanci kiji nas podržavaju platiti...Mi znamo ko smo. Mi znamo šta su naši standardi...I stravično djelo nekolicine to neće promjeniti.

Američki vojnici koji su saznali o tim zlostavljanjima su izvjestili o tome. I američka vojska je bila prva koja je izvjestila o zlostavljanjima, a ne mediji.

Ostaci režima Saddama Husseina, teroristi i ekstremisti će pokušati da iskoriste to što se desilo u Abu Ghraibu. ”Ali prijatelji slobode“, kaže gospodin Rumsfeld, ”će razumjeti da je vrlina našeg sistema da predsjednik i najviši zvaničnici preuzimaju odgovornost i uključeni su u nastojanje da se izvrši kazna za takvo nasilje nad ljudskim pravima kavo se desilo.“

Oni koji se nadju krivim za zlostavljanje iračkih zatočenika će biti privedeni pravdi, i progres u Iraku će se nastaviti. 30 juna Koalicija će ovlasti prenijeti na iračane. Privremena vlada će raditi u skladu sa ustavom koji garantira slobodu ljudima Iraka. ”To je viši cilj“, kaže ministar odbrane Donald Rumsfeld. Sjedinjene Države će nastaviti ”da budu dio velikog iskoraka u pravcu ljudske slobode na mjestima gdje je nema dovoljno.“

XS
SM
MD
LG