Linkovi

Ratovanje u urabanim područjima - 2004-05-13


Nedavna opsada Falujje od strane američke vojske i borbe koje su izbile u Najafu, još su jednom Amerikance podsjetili na opasnosti sa kojima se suočavaju američke trupe u urbanim ratnim područjima. Novinar Glasa Amerike Robert Raffaele se osvrće na fenomen vodjenja rata u gradu.

Američki marinci su u gradu Falujji djelomično vršili pretragu od kuće do kuće. Nakon ubistva i komadanja tijela četiri Američka civila prije mjesec dana, marinci su započeli te operacije. Međutim, donesena je odluka da se pronađe političko rješenje, te su se marinci povukli iz ovog grada. Neki politički analitičari su događaje u Falujji usporedili sa onim što se događalo u Somaliji 1993 godine, kada je oboren američki helikopter, ubijeno 18 Amerikanaca i preko 500 Somalijaca.

Charles Pena je stručnjak za vanjsku politiku na institutu za političku analizu Cato u Washingtonu.

”Najvažnija lekcija naučena iz Mogadishua je da ne ulazite u centar urbanog područja ukoliko tamo nemate kontrolu. Kada smo poslali trupe u Mogadishu, poslali smo ih u centar neprijateljske teritorije. Kada se pripremao ulazak u Falujju, plan je bio ne totalni napad sa svih strana, već zauzimanje ulice za ulicom. Drugim riječima, želite osigurati jedno po jedno područje i operirati unutar tih područja.“

Jay Farrar, bivši marinac i stručnjak za vojna pitanja Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu kažu da su američke trupe spremne za urbane borbe jer su istrenirane u simuliranom okruženju u američkim gradovima.

”Tehnički, nije problem ući u grad ili neko mjesto, ali ako ne razumijete šta se poslije toga može odvijati, pravite užasne greške.“

Međutim, oba analitičara kažu da stvarna urbana borba predstavlja odluku koja se ne donosi lako, i za koju niti jedna vrsta simulacije ne može obezbijediti potpun trening.

Nikada ne znate ko se nalazi sa druge strane vrata. Kada otvorite vrata suočit ćete se ili sa puščanom cijevi ili ćete zateći gomilu prestrašenih civila sa kojima ne možete komunicirati jer ne govorite njihov jezik . Odluku morate donijeti u djeliću sekunde, dok je na vama istovremeno ogroman pritisak, kažu ono.

Ovu vrstu pritiska američke snage osjećaju najviše u gradu Najafu, upravo zbog postojanja velikog broja mjesta svetih Shiitima. U Falujji, medjutim, marinci pokušavaju uraditi nešto drugo. Oni započinju sa zajedničkim patrolama za novoformiranom iračkom brigadom.

XS
SM
MD
LG