Linkovi

RIJEKA POTOMAC U VRIJEME KRIZE - 2004-05-13


Rijeka Potomac omeđava veći dio glavnog grada Sjedinjenih Država, Washingtona. Glavni grad Sjedinjenih država sa susjednim saveznim državama Virginijom i Marylandom povezuje nekoliko izuzetno prometnih mostova. Nakon terorističkih napada 11. septembra američki Crveni križ i druge agencije za hitne intervencije napravile su planove kako da u kriznim situacijama održe saobraćajnice i mostove u gradu otvorenim. Za Glas Amerike Valer Gergely i Ats Joorits izvještavaju o nedavnom testiranju koncepta korištenja postojećih vodenih puteva za transport vozila hitne pomoći preko rijeke Potomac.

U slučaju terorističkog napada ili neke prirodne katastrofe kretanje vozila i osoblja za pružanje hitne pomoći biće veoma otežano. Organizacija Crvenog krsta za područje glavnog grada Sjedinjenih država u saradnji sa lokalnim i federalnim vlastima utvrdila je da rijeka Potomac u tim slučajevima može imati veoma veliki značaj. Charles Blake direktor za Hitne intervencije na području glavnog grada se nada da se mogu iznaći načini da se vodeni putevi uključe u nastojanja da se Washington pripremi za takve situacije.

Sljedeći korak je, kaže gospodin Blake, da se izvrši procjena te operacije i razgovara o tome kako Crveni krst može djelovati u tim situacijama. Crveni krst želi sa svojim partnerima za hitne intervencije razgovarati i razmjeniti informacije o svim mogućnostima da glavni Sjedinjenih država grad učine spremnim.

Tokom sedmicu dana duge vježbe na rijeci Potomac testirano je i odobreno deset mogućih lokacija za pristajanje brodova koji će se koristiti za prebacivanje vozila i osoblja za hitnu pomoć preko rijeke Potomac. Riječ je o vojnom tipu broda sa dva motora , nosivosti do 40 tona na koji se mogu smjestiti dva vozila i do stotinu ljudi. Vježba je pokazala izvodljivu varijantu korištenja vodenih puteva za prebacivanje vozila za hitnu pomoć i potrepština sa jedne na drugu obalu. Zvaničnici su sigurni da bi, u slučaju katastrofe ili krizne situacije koje bi blokirale glavne saobraćajnice i mostove na području Washingtona, američki Crveni krst bio u stanju da djeluje trenutno i efektno.

U bijelo obojen brod Crvenog krsta biće spreman za operacije pružanja pomoći u roku od 22 sata od početka krize.

XS
SM
MD
LG