Linkovi

Američki marinci i zlostavljanje iračkih zatvorenika - 2004-05-13


Prije odlaska u Irak, jedinica iz sastava specijalnih snaga marinaca nalazi se na obuci u američkoj zračnoj bazi udaljenoj oko 70 milja od Los Angelesa u saveznoj državi California. Zvaničnici kažu da sve jedinice iz sastava ovih snaga moraju proći obuku o ratovanju u urbanoj sredini i pravilima o načinu tretiranja zatvorenika.

Američki marinci koji se spremaju za odlazak u Irak kažu da su svjesni zabrinutosti i zgranutosti koju su u svijetu izazvali snimci zlostavljanja iračkih zatvorenika od strane američkih vojnika. Potpukovnik Wilard Buhl kaže da je vidio neke od fotografije iz zatvora Abu Ghraib.

Potpukovnik Buhl misli da bi svaki vojni profesionalac bio šokiran tim fotografijama. To zasigurno nije način na koji su marinci obučavani, riječi su potpukovnika Buhla. Nije u skladu sa pravilima profesionalnog ponašanja i kako on kaže to je rečeno i sa najvišeg nivoa američke vlade.

Potpukovnik Buhl kaže da ako o tome pitate bilo kojeg marinca reći će vam da to nije njihov način ponašanja niti način na koji tretiraju ljude.

Lekcije naučene iz skandala koji su izazvale fotografije zlostavljanja već se, kako kaže potpukovnik Buhl primjenjuju u obuci jedinica marinaca koje se spremaju za odlazak u Irak.

Marincima se skreće pažnja na važnost svih osnovnih pravila o načinu postupanja sa zatvorenicima. Kao primjer koristi se ono što se nažalost dogodilo u Iraku, kaže potpukovnik Willard Buhl.

Uz podršku tenkova i oklopnih transportera marinci patroliraju ulicama i pretražuju kuću po kuću u napuštenom stambenom naselju u bazi.

Uz uvježbavanje patroliranja gradom jedinice se također obučavaju u otkrivanju improvizovanih eksplozivnih naprava, kontroli vozila i praćenju konvoja. To je završna runda njihovog treninga prije nego što krenu u Irak.

XS
SM
MD
LG