Linkovi

Ministar odbrane BiH - u posjeti NATO-u - 2004-05-12


Ministar odbrane BiH, Nikola Radovanović, posjetio po prvi put briselsko sjedisste NATO, gdje se susreo sa generalnim sekretarom, Jaap de Hoop Schefferom i obratio se ambasadorima Stalnog vijeća NATO-a. Utisci nakon susreta su, u najkraćem, da BiH, jedan za drugim, ispunjava tehničke uvjete koji stoje na putu do članstva u programu Partnertsva za mir.

Bilo je ovom prilikom riječi i o političkim uvjetima, kako se opisuje insistiranje na punoj suradnji sa Hagom i predaja Tribunalu lica sa vrha haških optužnica.

Ispunjavajući agendu aktivnosti za ovaj mjesec, koju u bosanskohercegovačkoj diplomatskoj misiji u Briselu zovu "mjesecom BiH u NATO", ministar odbrane Nikola Radovanović se danas susreo sa Stalnim vijećem NATO-a i generalnim sekretarom Scheffferom - Sarajevo tako nastoji sa svoje strane zaključiti sve pripremne radnje za eventualni poziv zemlji da se pridruži Partnerstvu za mir, koji bi mogao uslijediti na NATO samitu u Istambulu, zakazanom za kraj juna ove godine.

Visokoj bosanskohercegovačkoj delegaciji je i ovom prilikom rečeno da kada su u pitanju politički uvjeti prijema zemlje u Partnerstvo to, prije svega, znači punu suradnju sa sudom u Hagu i predaju lica sa vrha haških optužnica, koja se još uvijek skrivaju na njenoj ili teritoriji susjednih država.

Bosanskohercegovački ministar odbrane je, pred sastanak sa Stalnim vijechem imao kratak susret i sa generalnim sekretarom, Jaap de Hoop Schefferom, koji mu je prenio namjeru vojnog saveza da i dalje bude angažiran u BiH i da, kako se tvrdi, na sebe preuzme neku vrstu odgovornosti za očuvanje dostignutog stepena sigurnosti. NATO će pomagati BiH u daljnjem provodjenju reformi odbrane, a prije toga, zajedno sa Sarajevom i EU, pripremiće sve za što bezbolniji prelazak nadležnosti organiziranja sigurnosne misije iz ruku NATO-a u ruke Unije. O tome je tokom dana bilo riječi i u susretu ministra Radovanovića sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javierom Solanom. Uz ovo, vech sada se najavljuju i ostali sadrzzaji "mjeseca presinga" prema EU i NATO- 24.ovog mjeseca će ministar Nikola Radovanović, zajedno sa premijerom Adnanom Terzićem, prisustvovati u Briselu zajedničkom skupu Stalnog vijeća NATO-a i Političko-sigurnosnog komiteta EU, na kojem će jedina tema biti predstojeća europska misija u BiH, da bi, četiri dana kasnije, cjelokupni sastav Sjevernoatlantskog vijeća, zajedno sa generalnim sekretarom Schefferom, posjetio vladu u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG