Linkovi

Ostvarenje pravde u Iraku - 2004-05-12


Prvo vojno suđenje povezano sa slučajem zlostavljanja iračkih vojnika u Bagdadu će biti održano 19. Maja. Na suđenju će pristup medijima biti dozvoljen.

Jeremy Sivits je osumnjičen za konspiraciju u slučaju zlostavljanja zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib. On se, također, sumnjiči za odstupanje od pravila dužnosti i zanemarivanje obaveze da zatvorenike zaštiti od zlostavljanja i brutalnosti. Širom svijeta, mediji su objavili fotografije koje pokazuju kako američki vojnici zlostavljaju iračke zatvorenike.

U januaru, nakon što je jedan američki vojnik svojim pretpostavljenim prijavio slučajeve zlostavljanja zatvorenika, pokrenuta je istraga. Predsjednik Bush je izjavio, “Mi ćemo istražiti sve činjenice kako bi otkrili tačan opseg ovih zlostavljanja”:

Bush: “Oni koji su učestvovali u tome, bit će identificirani. Oni će odgovarati za svoj čin. Sve operacije u zatvorima u Iraku bit će temeljito istražene, tako da se slični, ponižavajući incidenti nikada više ne ponove.”

Zlostavljanja iračkih zatvorenika od strane američkih vojnika u zatvor Abu Ghraib, predstavljaju mrlju za američku reputaciju i čast:

Bush: “Ono što se dogodilo u iračkom zatvoru, predstavljalo je pogrešan čin nekolicine i to ne reprezentira karakter više od 200 hiljada američkih vojnih uposlenika koji služe u Iraku od trenutka kad je započela operacija Iračka sloboda.”

Velika većina iračkog naroda želi živjeti u slobodnom društvu. Sljedećeg mjeseca oni će zakoračiti bliže ostvarenju iračke suverenosti. Iračka prelazna vlada će 30. juna biti izabrana i tada će Iračani preuzeti upravu nad osnovnim servisima, u rasponu od sudstva do inozemnih poslova.

Misija koalicionih snaga, predvođenih Sjedinjenim Državama, bit će nastavljena. Sjedinjene Države nemaju namjeru irački narod prepustiti na milost nitkovima i ubicama,” rekao je predsjednik Bush. “Mi će mo pomoći da se izgradi slobodan i stabilan Irak koji će biti u miru sa svojim susjedima i sa svijetom.”

XS
SM
MD
LG