Linkovi

Reakcije na jezivo smaknuća američkog zatočenog civila - 2004-05-12


Video snimci jezovitog smaknuća američkog zatočenog civila, Nicka Berga šokirali su senatore, američku javnost, kao i mnoge iračane, ali je za druge to jasan znak da Iračani žele da američki vojnici napuste njihovu zemlju.

John McCain, senator: To je užasno. To je tragično. To, takodjer, pokazuje odlučnu razliku izmedju Amerike i tih barbara. Mi smo otkrili primjere pogrešnog odnosa prema zatvorenicima i mi u cjelini istaržujemo taj problem. Ti ljudi ne vode računa o humanosti i dostojanstvu i zbog toga mi treba da pobijedimo u Iraku. Zbog toga se trebamo osloboditi takvih pojedinaca kako se irački narod nikada više sa njima ne bi susreo, rekao je republikanski senator iz Arizone, John McCain.

Arlen Specter, senator: Na surov i barbarski način ovo je otišlo na novi nivo i ovaj incident će pokrenuti intenzivnu potragu za počiniocima kakva do sada nije vidjena, koju će očito prdvoditi Sjedinjene Države i kojima će se priključiti sav civilizirani svijet kako bi ti zločinci, ti počinioci bili privedeni pravdi, i to što nose kapuljače i kriju svoj identitet ne znači da neće biti identificirani i uhvaćeni, kaže republikanski senator iz Pennsylvanije, Arlen Specter.

Carl Levin, senator: Sigurnosna situacija je vrlo loša i ovo je stravična potvrda toga, kaže demokratski senator iz Michigena, Carl Levin.

Wayne Allard, senator: Mislim da ovo jasno ukazuje na razlike kako mi djelujemo i kako vrlo često djeluju naši neprijatelji, rekao je senator Wayne Allard.

Bill Nelson, senator: Demokratski senator, Bill Nelson smatra da postoji direktna povezanost izmedju slika koje se pojavljuju u javnosti i tog stravičnog otsjecanja glave.

James Inhofe, senator: Takodje sam zgrožen što sada toliko humanitarnih dobročinitelja obilazi te zatvore u potrazi za primjerima kršenja ljudskih prava - dok se naše trupe, naši heroji, bore i ginu, rekao je republikanski senator, James Inhofe.

Američka javnost je rastužena, ali, reklo bi se, ne i iznenadjena groznim smaknućem američkog gradjanina.

Mislim da će biti osveta, da će biti mnogo ljutnje u arapskom svijetu zbog onoga što se zbilo. Mislim da će oni pratiti šta će naši lideri poduzeti i kako mi možemo kontrolirati naše oružane snage kada su u neprijateljskom okruženju u kakvom mi jesmo, kaže Bob Posch iz New Jeseya.

Sigurna sam de će biti osveta za takve stvari, ali mislim da se to dešava cijelo vrijeme i da to oni rade našim vojnicima, samo se ne pojavljuju takve slike, kaže Mary Adams iz Locporta u Luisiani, dok Lou Depippo iz New Yorka kaže: Mislim da ćemo tamo zaglaviti duži period, ne mislim da sada možemo mnogo uraditi. Ako se povučemo, svako će o nama misliti najgore, ako ostanemo opet će svako o nama misliti ono najgore.

A, na ulicama Bagdada Associated Press bilježi:

Ne slažem se sa tim, unakazivanje je zabranjeno Islamom, to nije Islam..., kaže jedan od gradjana Bagdada.

To pokazuje da iračani mrze okupaciju i okupatorski vojnici trebaju napustiti Irak što je prije moguće, naglašava drugi stanovnik Bagdada.

Dok su neki iračani, na ulicama Bagdada šokirani snimcima, za druge je to znak iračkog protivljenja okupaciji i njihovoj želji da američki vojnici što prije odu.

Američki civil kojem je na jezovit način otkinuta glava pred kamerama, a snimak postavljen na web stranicu koja je povezana sa al-Qaidom je bio upozoren da napusti Irak, ali je to odbio, rekli su danas američki zvaničnici. Video je prikazan pod naslovom ”Abu Musab al-Zarqawi pokazuje klanje amerikanca“ i upućuje na suradnika Osame bin Ladena za kojeg se vjeruje da stoji iz bombaških napada u Iraku. Nije jasno da li je Zarqavi prikazan na snimcima medju 5 zamaskiranih osoba, ili je jednostavno naredio smaknuće. Al-Zarqavi je tražen i u vezi sa ubistvom američkog diplomate u Joradnu 2002. godine. Sjedinjene Države su ponudile nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi vodile njegovom hapšenju ili ubistvu.

Američki zvaničnik, govoreći pod uvjetima anonimnosti, je rekao da je gospodin Berg u Iraku bio vlastitom voljom i da mu je bilo preporučeno da napusti Irak što je on odbio. Isti zvaničnik je odbio da kaže više, ali je obećao da će kasnije pružiti dodatne informacije.

Prema porodici gospodina Berga, vlasnika manje telekomunikacijske firme, on je sa roditeljima razgovarao 24 marta i rekao im da se vraća 30 marta, ali je pritvoren od strane iračke policije na kontrolnoj tački u Mosulu 24 marta. Nick Berg je zatim predat američkim zvaničnicima koji su ga držali u pritvoru 13 dana. Njegov otac, Michael, je rekao da njegovom sinu nije bio dozvoljen telefonski razgovor ili kontakt sa advokatom. Petog aprila, porodica Berg je podnjela tužbu federalnom sudu u Philadelphiji prigovarajući da se njihov sin ilegalno drži od strane američke vojske. Sljedećeg dana Nick Berg je pušten. On je roditeljima rekao da se prema njemu nisu pogrešno odnosili. Njegova porodica se posljednji put sa njim čula 9. aprila, ali je nejasno gdje i kada je otet.

Administracija predsjednika Busha je je saopćila da će oni koji su odsjekli glavu Nicka Berga biti pronadjeni i privedeni pravdi.

XS
SM
MD
LG