Linkovi

Svjetska banka povukla 12 miliona dolara namijenjenih za obrazovanje u BiH -reagiranja iz Banje Luke i Mostara - 2004-05-11


Svjetska banka povukla 12 miliona dolara namijenjenih za rekonstrukciju obrazovnog sistema u BiH, zbog toga što Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije u predviđenom roku koji je istekao 7.maja, usvojio okvirni Zakon o visokom obrazovanju. Ovu odluku saopćio je direktor Svjetske banke za BiH Dirk Rajnerman.

Izražavajući veliko razočarenje Svjetske banke, Savjeta Evrope i OSCE-a, Rajnerman je podsjetio da je modernizacija sistema visokog obrazovanja u BiH trebalo da bude podržana kreditom Svjetske banke u vrijednosti od 34 miliona američkih dolara.

O krivcima za neuspjeh g Rajnerman kaže:

Za ovaj neuspjeh bi trebalo da se krive predstavnici RS koji se iz početka nisu složili da to ide na državni nivo,a i predstavnici hrvatskog naroda koji su bili protiv usvajanja ovog zakona!

Rajnerman je rekao da će svjetska banka i vlasti u BiH nastaviti da razmatraju situaciju,s obzirom da je zakonodavni proces još u toku, a konačna odluka biće donesena za nekoliko dana.

Reinermann je izrazio zadovoljstvo što su oba bh. entiteta usvojila zadovoljavajuće zakone o pravima boraca. Ocijenio je to kaozavršetak intenzivnog perioda pregovaranja i kazao da to omogućava davanje budžetske podrške Bosni i Hercegovini u iznosu 51 milion američkih dolara.

Glasnogovornica OSCE-a Zinaida Delić ocijenila je da neusvajanje okvirnog zakona o visokom obrazovanju znači za BiH gubitak na mnogim područjima, počevši od pomoći Svjetske banke obrazovanju u vrijednosti od 12 miliona dolara, naglasivši da je važno da to znaju građani BiH.

Visoki predstavnik očekuje da će odluka Svjetske banke o povlačenju 12 miliona dolara za projekat rekonstrukcije obrazovnog sektora probuditi političare u BiH. Paddy Ashdown podsjeća danas da su političari u BiH odgovorni građanima za izvršavanje reformi neophodnih za dobijanje međunarodne pomoći.

U Republici Srpskoj je na trazenje Glasa Amerike reagirala na ovu odluku Svjetske Banke glasnogovornica Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Duška Golić.

Golić: Nase ministarstvo smatra da je nedopustiv i vrlo iznenadjujući stav predstavnika Hrvatskoga naroda prema jednom tako važnom zakonu kao što je ovaj o visokom obrazovanju. Nismo očekivali da će zakon biti odbijen u Parlamentarnoj skupstini budući da je Komisija koja je radila na izradi zakona, dogovorila konkretan nacrt zakona na koji su pristali i hrvatski predstavnici.

Takodjer nas iznenadjuje i stav medjunarodne zajednice u BIH, koja toleriše takvo ponašanje hrvatskih predstavnika u Parlamentarnoj skupstini, tj kočenje jednog tako važnog zakona. Smatramo da bi reprekusije prema Republici Srpskoj bile daleko veće ukoliko bismo mi obstruisali donošenje tako važnog zakona.

U medjuvremenu je našem dopisniku u Mostaru, Mirsadu Behramu glasnogovornik HDZ BiH, Pero Pavlović izrazio žaljenje što se svjetska banka odlučila na korak povlačenja Projekta za restruktuiranje visokog obrazovanja dodajući kako je prijedlog zakona o prenosu nadležnosti za Visoko obrazovanje na entitetski nivo, po njegovim riječima, otimao isključivu Ustavnu nadležnost kantona u oblasti obrazovanja.

Pavlović: Ustav Federacije BiH naime, ne sadrži niti jednu odredbu koja bi propisala prenošenje županijskih oblasti na Federaciju BIH. Naime, ako se prenose odredjene nadležnosti na Federaciju BIH na predvidjeni način, najizravnije bi bili ugroženi vitalni interesi hrvatskoga naroda u BIH. Ako će se obrazovna politika prenositi na drugi nivo, HDZ se zalaže da to bude državni zaključuje gospodin Pavlović.

XS
SM
MD
LG