Linkovi

Rezervisti na prvim linijama fronta - 2004-05-11


Pentagon je prošle sedmice saopćio da u Irak šalje još 37 hiljada vojnih rezervista i pripadnika Nacionalne Garde, kako bi održali postojeći broj od 135 hiljada američkih vojnika u toj zemlji. Rezervisti i pripadnici Nacionalne garde nisu profesionalni vojnici, ali je 40 posto njih mobilizirano od 11 septembra 2001., što je najveća mobilizacija od Korejskog rata. Brian Purchia govori o izmjenjenoj ulozi ovog dijela američkih oružanih snaga.

Mark Griffith je radio kao prodavač u državi Michigan, ali je zarada bila nedovoljna za njegove troškove. U posljednje dvije decenije povremeno je služio u Zračnim snagama. Sada Mark želi da napuni 20 godina vojne službe kako bi stekao pravo na penziju, tako da se pridružio Zračnoj Nacionalnoj Gardi u Washingtonu.

Možeš živjeti civilni život, možeš zadržati posao, i uz to iskusiti uzbudjenja putovanja, učenja novog posla i treniranja, kaže gospodin Griffith.

Pripadnici Nacionalne Garde i rezervisti su poznati kao vikend ratnici, ili privremeni vojnici. Garda predstavlja državnu snagu koja se koristi u hitnim slučajevima. I, ako postoji hitan slučaj na nacionalnom nivou jedinice Garde mogu postati dio regularne američke vojske.

Rezervisti su jednostavno rezervna snaga aktivne vojske.

Postaje, medjutim, teže za pripadnike Garde i rezerviste da imaju civilni život.

Guverner New Yorka, George Pataki je govoreći o Nacionalnoj gardi na nedavnom kongresnom saslušanju rekao: Ideja o tradicionalnom gradjaninu vojniku, koji se trenira jedan vikend u mjesecu, plus dvije sedmice u godini za rat koji se možda nikada neće desiti, je stvar prošlosti. Naši vojnici su aktivno angažirani na liniji fronta - podržavajući naša nastojanja da New York bude siguran i naše napore da se borimo protiv terorizma u inostranstvu.

Pentagon je pozvao pripadnike garde i rezerviste da za manje od sedmicu budu spremni za misije u Sjedinjenim Državama, Iraku i Afganistanu.

Mark Griffith: Biti u borbenom poretku nije nešto što se olako uzima i toga je svjestan svako ko je u Gardi, znajući da će biti u prvim borbenim redovima.

Pomoćnik ministra odbrane za pitanja rezervista, Thomas Hall kaže: Od 11 septembra 2001 smo ukupno mobilizirali 340 hiljada rezervista. To je 40 posto naših snaga i to je najveća mobilizacija od Korejskog rata. Trenutno je mobilizirano 165 hiljada pripadnika Garde i rezervista.

Korištenje većeg broja pripadnika Garde i rezervista je nakon blizu 40 godina obnovljeno u Zaljevskom ratu 1991. godine. A, kada su Sjedinjene Države ušle u rat sa Irakom 2003. godine imale su za trećinu manje vojnika nego u vrijeme Zaljevskog rata.

Dr. Jim Currie je sa Univerziteta za Nacionalnu odbranu: Šta se desilo? Mi smo odpočeli smanjivanje broja aktivnih vojnika i to u isto vrijeme kada smo proširili naše vojno prisustvo širom svijeta. Tako da kada je došlo do toga da vojno idemo u Irak Ministarstvo odbrane je gotovo ostalo bez drugog izbora nego da pozove pripadnike Garde i rezerviste kao zamjenu za aktivne vojnike.

Postoji bojazan da će nivo regrutiranja opadati zbog stalnih poziva i trenutnog nasilja u Iraku. Dr. Currie kaže da je to normalno.

Dr. Jim Currie - Univerzitet za Nacionalnu odbranu: Kada o tome mislite to je razumljivo, jer ukoliko neko želi da stalno služi on se jednostavno pridruži vojsci. Mnogi mladi ljudi se pridruže rezervistima i Gardi kako bi pribavili novac za fakultet. Oni žele da odpočnu civilnu karijeru.

Prošlog mjeseca je Ministarstvo odbrane naredilo da oko 20 hiljada vojnika u Iraku ostanu tri mjeseca duže, mnogi od njih su rezervisti i pripadnici Garde. Dr. Currie kaže da uvodjenje rezervista i pripadnika Garde kao vitalne snage predstavlja brzu popunu u Iraku i Afganistanu, ali da će postati problem u budućnosti ukoliko Ministarstvo odbrane nešto ne promjeni.

Dr. Jim Currie - Univerzitet za Nacionalnu odbranu: Vi možete nastaviti da ih pozivate i mislim da će vremenom oni opadati i po broju i po kvalitetu. U osnovi ih možete prebaciti u pozadinu. Ili, kao drugo možete smanjiti broj angažmana u inostranstvu, ili kao treće povećati broj aktivnih vojnika.

Pomoćnik ministra odbrane, Thomas Hall kaže da je Pentagon zabrinut u vezi promjene uloge Nacionalne Garde i rezervista. On je rekao članovima Kongresa da Pentagon razmatra moguće promjene, ali da će pripadnici Garde i rezervisti činiti glavni dio Američke misije u Iraku i Afganistanu.

”Nacionalna Garda je sastavni dio Zračnih snaga i ukupnih vojnih snaga. Njihova misija je ključna za održanje ove zemlje. Stajalište Ministarstva odbrane je da će Nacionalna Garda zadržati dvojnu misiju vojnih snaga.“

To, za sada, znači da će Garda biti na raspolaganju za domaće hitne slučajeve i za podršku misija u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG