Linkovi

Moqtada al-Sadr izjavio da je voljan okončati krizu s koalicionim snagama - 2004-05-11


Radiklani klerik iračkih šiita Moqtada al-Sadr je izjavio da je voljan okončati krizu s koalicionim snagama u dijelovima južnog i centralnog Iraka ukoliko koalicija pristane na pregovore. Američki zvaničnici nisu komentirali današnju ponudu, ali su stalno ponavljaju da neće držati direktne pregovore s klerikom.

U međuvrmenu su američki zvaničnici izjavili da se nekoliko osoba vode nestalim nakon što je napadnut civilni konvoj s 21 vozilom na autoputu između Iraka i Jordana.

U isto vrijeme jedna video traka postavljena na jednoj islamističkoj web stranici navodi da pokazuje brutalno ubistvo jednog američkog djelatnika čije je tijelo pronađeno u subotu kraj Bagdada.

Prema izvješćima, na traci se pokazuje pet maskiranih osoba koje stoje iznad zarobljenika koji sjedi na podu i koji se identificira kao Nick Berg. Njega nakon toga guraju na zemlju i odsjecaju mu glavu koju nakon toga prikazuju pred kamerom. Na traci se čita saopćenje u kojem se kaže da je to osveta za zlostavljanje iračkih zatvorenika. Grupa na videu je kako se navodi povezana s al-Qaidom, ali autentičnost videa još nije potvrđena.

Glasnogovornik Bijele kuće je uputio izraze sućuti obitelji gospodina Berga, rekavši da će Sjeidnjene države progoniti odgovorne za njegovu smrt i privesti ih pravdi.

XS
SM
MD
LG