Linkovi

Predsjednik Bush izrazio snažnu podršku ministru odbrane Donaldu Rumsfeldu - 2004-05-10


Predsjednik Bush je izrazio snažnu podršku ministru odbrane, Donaldu Rumsfeldu u sred protesta u vezi zlostavljanja iračkih zatvorenika. Govoreći danas u Pentagonu predsjednik se zahvalio gospodinu Rumsfeldu, kako je to rekao, na hrabrom vodjenju zemlje u ratu protiv terorizma i izvanrednom obavljanju svog posla. Predsjednik je rekao da vojni zvaničnioci sprovode istragu o zlostavljanjima koja su, kako je rekao, kršenje najosnovnijih standarda dostojanstva. On je obećao da će biti provjerena situacija u svim zatvorima u Iraku, kako bi se osiguralo da se takvo što više ne ponovi. Predsjendik Bush je takodjer rekao da je od Kongresa zatražio dodatnih 25 milijardi dolara za podršku američkim vojnim operacijama u Iraku.

Brojni demokrati pozivaju na ostavku gospodina Rumsfelda. Danas je i vodeći vojni list Army, Navy i Air Force Times u svom komentaru u biti predložio da ministar odbrane bude razrješen dužnosti.

U Komentaru se navodi da su zlostavljanja rezultat propusta koji su vodili sve do vrha i naglašava da je odgovornost neophodna. List koji izlazi sedmično čitaju američki vojnici širom svijeta. U medjuvremenu u javnosti se pojavljuju nove slike zlostavljanja iračkih zatvorenika u Abu Ghraib zatvoru u Bagdadu. Slika koju je jučer objavio New Yorker magazin pokazuje američke vojnike kako koriste pse u zaplašivanju nagog iračkog zatvorenika.

I Demokrati i Republikanci u Kongresu zahtijevaju od Pentagona da sve raspoložive fotografije i slike o zlostavljanijma zatvorenika učini dostupnim javnosti. U isto vrijeme američki general u Iraku je saopćio da televizijske kamere neće imati pristup u sudnicu kada se sljedeće sedmice pred vojnim sudom pojavi američki vojnik optužen za zlostavljanje iračkih zatvorenika. Medjutim, rekao je general Mark Kimmitt novinarima i drugim promatračima će biti dozvoljeno da 19 maja prisustvuju procesu protiv američkog vojnika Jeremy Sivitsa, čuvara u zatvoru Abu Ghraib.

Geberal Kimmitt je rekao da se istraga proširila i na vojnu obavještajnu službu i procedure ispitivanja zatvorenika u svim iračkim zatvorima. Nekoliko čuvara zatvora su rekli da su djelovali po instrukcijama zvaničnika vojne sigurnosti.

XS
SM
MD
LG