Linkovi

Ako ispunimo obaveze prema Hagu sva vrata su nam otvorena - 2004-05-10


U posjeti Washingtonu se ovih dana nalazi ministar vanjskih poslova Srbije i Crne gore Vuk Drašković, koji je danas, na konferenciji za novinare u Glasu Amerike naglasio da su veoma dobro primljene njegove poruke u susretima s državnim sekretarom Colinom Powellom i drugim američkim zvaničnicima. Gospodin Drašković je rekao da je cilj njegove posjete da informira američku administraciju o stajalištima svoje vlada u vezi sa Kosovom, a na pitanje da prokomentira izjavu predjsednika Kosova da bi nezavisnost Kosova umirila region i išla u korist etničkih Srba, Vuk Drašković kaže:

Rezolucija 1244 se mora u potpunosti ispoštovati: Kosovo je u okviru Srbije i Crne Gore. Sada je najvažnije pristupiti rješenju u interesu naroda, Srba, Albanaca, ne-Albanaca da uživaju sva demokratska prava i uspostave sistem evropskih standarda. To je stav moje vlade. Radi se o planu decentralizacije vlasti u pokrajini, a on znači obevezu međunarodne zajednice da hitno eliminira posljedice etničkog čišćenja Albanac nad Srbima 10 juna 1999 na isti način na koji je eliminirala posljedice etničkog čišćenja koje je Miloševićev režim počinio nad Albancima prije 10 juna 1999.

Plan za Kosovo: uspostava 5 regiona naseljenih srpskom većinom s velikin nivoom autonomije. Morate shvatiti da govorimo o ne više od 20% teritorije te pokrajine--ostatak je nasljen Albanskom većinom, rekao je Vuk Drašković, dodajući i da je optimističan po pitanju budućih odnosa između Srbije i Crne Gore.

Na pitanje koju će poruku državnog sekretara Colina Powella prenijeti srpskom narodu kada je riječ o suradnji s haškim tribunalom, Vuk Drašković je rekao:

Citiraću državnog sekretara: Nijedna vrata Evropkse unije, NATO saveza i ostalih euro-atlantskih integracija neće biti zatvorena za SCG i neće biti prepreka u odnosima između SCG i Amerike nakon što SCG ispuni svoje međunarodne obaveze prema haškom tribunalu. Mi vas bez uvjetno želimo i sada je do vas. Mi to shvatamo i mogu vas uvjeriti da ćemo ispuniti naše međuanarodne obaveze.

Vuk Drašković nakon današnjih susreta na Capitol Hillu odlazi za New York gdje će sutra biti održana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a posvećena Kosovu.

XS
SM
MD
LG