Linkovi

Iran aktivno podržava terorizam - 2004-05-10


Iran je najaktivniji pokrovitelj terorizma na svijetu. U posljednjem izvještaju State Departmenta pod nazivom ”Šeme globalnog terorizma“, zvaničnici američkog ministarstva vanjskih poslova kažu da su Islamska revolucionarna garda i Ministarstvo za obavještajne poslove i sigurnost Irana bili umiješani u planiranje i podržavanje brojnih terorističkih djela. U izvještaju se kaže da Iran podržava terorističke organizacije koji za cilj imaju uništenje Izraela, kao i da pruža utočište visoko-rangiranim članovima Al Qaide. Cofer Black, američki koordinator za kontraterorizam kaže da većina iranskih vladinih agencija za sigurnost rade mnogo više nego što je to prikupljanje informacija.

Black: Oni su razvili odnose sa teroristima i terorističkim organizacijama kako bi bili u poziciji da zapovjedaju i kontroliraju terorističke akcije.

Ambasador Black kaže da su Hamas i Palestinski Islamski Jihad, kao i Hezbollah među terorističkim organizacijama koje su primile finansijsku i logističku podršku od iranske vlade.

Black: Oni su ti koji omogućavaju da se oružje i naoružanje putem Sirije dostavlja Hezbollahu da ubija nedužan narod. Oni pružaju utočišta za dio liderstva Al Qaide, koje je ,vjerovatno, u vezi sa operativcima u prekomorskim zemljama, a koje planira i pokušava da izvrši napade na nedužne muškarce, žene i djecu.

Ambaasdor Black kaže da Sjedinjene Države iransku podršku terorizmu shvataju ozbiljno.

Black: Ovi momci su vrlo opasni.Oni djeluju globalno. Oni ubijaju ljude.Oni poduzimaju akcije koje direktno ugrožavaju muškarce, žene i djecu.

Ljudi koji se nalaze u iranskoj vladi, kaže ambasador Black, ” trebaju razmotriti svoju budućnost i za šta će se Iran založiti. To , između ostalih stvari znači i okončanje iranskog sponzoriranja terorizma.

XS
SM
MD
LG