Linkovi

Vojno pravni aspekt navoda o zlostavljanju - 2004-05-10


Prema Ženevskoj konvenciji, ratni zarobljenici se moraju tretirati humano, i zabranjena je bilo kakva upotreba nasilja. Amatzia Baram, iz Instituta za mir u Washingtonu, kaže da je američko vojno osoblje u zatvoru Abu Ghraib prekršilo međunarodni zakon zbog načina na kojeg su iznudjivali informacije od zatvorenika.

BARAM: U konvenciji se kaže jedna stvar: ne možete mučiti zatvorenika, mučenje zatvorenika je apsolutno protiv međunarodnog zakona. Također ne možete ponižavati zatvorenika. Ta dva pitanja, mučenje i ponižavanje, su univerzalna.

Jay Farrar iz Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu kaže da je sve veći broj napada na američke vojnike možda naveo predstavnike vojne obavještajne službe da pokušaju pridobiti informacije koje bi mogle spasiti živote. Ali on kaže da zatvorenici ne odaju povjerljive informacije kada im se prijeti životom.

Ovakvo ponašanje vam ne daje nikakve vrijedne informacije, već vam daje one informacije koje će zaustaviti zlostavljanje.

Iako su se fotografije koje prikazuju skandal pojavile tek nedavno, izvještaji o zlostavljanju zatvorenika u Iraku i Afgansitanu su se prvi put pojavili u januaru. General Ricardo Sanchez, zapovjednik američkih snaga u Iraku, je nakon toga naredio istragu o navodima o zlostavljanju od strane pripadnika 800-te vojne policijske brigade u zatvoru Abu Ghraib.

Istraga, koju je vodio general major Antonio Taguba, navodi postojanje fotografija i video dokaza i zaključuje da su irački zatvorenici bile žrtve sadističkih, vulgarnih i raskalašenih kriminalnih zlostavljanja. Korišteni su i psi kako bi se zastrašili zatvorenici. U izvještaju se navodi da su nedostatak treninga i slabo liderstvo doveli do takve vrste zlostavljanja.

Jay Farrar kaže da nisu samo vojnici ti koji su izvršavali zlostavljanja, već i viši zvaničnici, uključujući i zapovjednika zatvora Abu Ghraib, generala Janis Karpinsi, koja bi se trebala držati odgovornim.

Farrar: U ovom slučaju, čini se da je postojalo uvjerenje sve do najnižeg nivoa zaduženih za ova dva bloka ćelija, da bi se zatvorenici mogli staviti u stresne i ponižavajuće situacije kako bi pokušali od njih dobiti informacije. Zapovjedništvo u tim ćelijskim blokovima bi se trebalo držati odgovornim. Ne samo vojnici, već i vođstvo u tom zatvoru koje je, ako je znalo da vojna obavještajna služba radi nešto pogrešno, imalo odgovornost da to objelodani.

Zapovjednik združenog stožera general Richard Myers je nedavno stao u odbranu vojne prakse ispistivanja, rekavši da je zlostavljanje iračkih zatvorenika bilo odstupanje.

Myers: Uopće nema dokaza o sistematskom zlostavljanju. Naravno veliku pažnju posvećujemo i Guantanamu. Razmatramo sve metode ispitivanja, i mučenje nije jedno od metoda koje su nam dozvoljene niti koje koristimo.

General Myers i sam predsjednik Bush kažu da će se odgovornim držati bilo ko ko se proglasi krivim za narušavanje Ženevske konvencije.

XS
SM
MD
LG