Linkovi

Pismo Carle del Ponte udruženju Žene žrtve rata u BiH - 2004-05-07


U danas upućenom pismu predsjednici udruženja "Žene-žrtve rata u BiH", Bakiri Hasečić, Glavna tužiteljica Haškog suda, Carla Del Ponte navodi da su "patnje i osjećanja žrtava rata bila i ostala njena pokretačka snaga".

"Imam stalno prisutan osjećaj dužnosti prema vama, žrtvama i potrebi za pravdom. Vaša podrška je mojim kolegama i meni od suštinske važnosti. Kao Medjunarodi sud, možemo jedino da damo sve od sebe u okviru pravno definisanog mandata koji je sada ograničen i vremenski i po obimu", navodi se u pismu. Del Ponte podsjeća, s tim u vezi, da Tribunal može krivično da goni samo najviše zvaničnike, odgovorne za najteže zločine. Ona naglašava da je namjera osposobiti nacionalne sudove da procesuiraju zločine "nižeg ranga".

Na kraju poruke upućene u sarajevski kanton, glavna tužiteljica Haškog Suda podsjeća da se čini sve kako bi se uhapsili najtraženiji optuženi za ratne zločine, poput Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Ante Gotovine, kao sto su Radovan Karažić, Ratko Mladić i Ante Gotovina i izražava nadu da će se oni uskoro naći na optuženičkoj klupi Tribunala.

XS
SM
MD
LG