Linkovi

Banja Luka: Ambasadoru Bondu uručena plaketa Ličnost 2003. godine - 2004-05-07


Direktor banjalučkih Nezavisnih novina, Željko Kopanja uručio je danas u Banjaluci američkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini Cliffordu Bondu plaketu za ličost 2003.godine. Tim povodom gospodin Bond se osvrnuo i na neke aktuelne, političke teme.

Američki ambasador u B i H, Clifford Bond naglasio je danas, prilikom ceremonije uručenja plakete za ličnost 2003.godine da to priznanje ne doživljava kao lično već kao nagradu za sve ono što su Sjedinjene Amričke Države uradile za Bosnu i Hercegovinu. On je ocijenio da su građani Bosne i Hercegovine opredjeljeni za zajednički put ka Evropi ali da politički lideri još to ne shvataju. Bond je, ipak, izrazio uvjerenje da su stvari u društvu sve bolje podržavši ujedno rad Nezavisnih novina koje, kako je istakao, daju veliki doprinos takvom razvoju situacije.

Američki ambasador se osvrnuo i na stav visokog predstavnika Pedija Ešdauna koji je poručio da je finansijski izvještaj SDS-a neadekvatan, nepotpun i dijelom obmanjujući te da je neophodna obimnija istraga jer postoje indicije da su lokalni ogranci SDS-a davali podršku ekstremnim organizacijama. To je osnova za dublju i agresivniju reviziju kako bi se tačno utvrdilo kako je Srpska demokratska stranka trošila novac, istakao je Bond. On nije želio da špekuliše mogućim sankcijama protiv SDS-a naglasivši da će to biti odluka visokog predstavnika ali je istakao da bi u slučaju postojanja zloupotreba neko morao biti odgovoran.

Osvrćući se na saradnju vlasti Republike Srpske sa haškim tribunalom ambasador Bond je poručio da ovaj entitet i Bosna i Hercegovina imaju obaveze prema međunarodnoj zajednici koje moraju ispuniti. Ako su pojedinci prepreka ispunjenju tih obaveza oni trebaju odgovorati, zaključio je Kliford Bond.

Direktor Nezavisnih novina Željko Kopanja,koji je američkom ambasadoru uručio plaketu za ličnost 2003. godine, po izboru ovog lista, je zahvalio gospodinu Bondu za podršku koju je američka ambasada do sada dala izgradnji demokratskog društva u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG