Linkovi

Senator, Joseph Biden o BiH - 2004-05-07


Odgovarajući na pitanja novinara Glasa Amerike i BBC-ja jučer je američki senator Joseph Biden, Demokrata iz savezne Američke države Delaware govorio o pitanju zlostavljanja iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib u Iraku, kao što smo već objavili. Iskoristili smo tu priliku i senatora Bidena upitali, kada će BiH pristupiti evropskim integracijama i kako Sjedinjene Američke Države mogu u tome pomoći.

BIDEN: Mislim da će BiH biti spremna onda kada budu shvatili kako će, u stvari, koegzistirati jedni s drugima u vladi koja u osnovi ne bi bila zasnovana niti na jednom nacionalističkom instinktu individulanih konstituenata. Suština onog što želim reći je: Ne vjerujem da bi se veći dio pomirenja do kojeg je došlo u Evropi , nakon što je zid pao, između Njemačke i Poljske, desio da nije bilo ponuđeno učlanjenje u NATO savez. Sumnjam da bi Rumunija učinila određene promjene, kao što su to uradili prema Romima, zatim promjene u odnosu na Mađarsku, da im nije ponuđeno istinsko uključivanje u evropske integracije. Mislim da ista ova stvar treba biti jasna i ljudima u BiH, a to je da je ključ priključenja postavljanje grupe osnovnih standarda upravljanja i civilne uprave vojske koji će ih dovesti u ovaj savez. A to je proces i mislim da će se on nastaviti.

VOA: Da li je Balkan danas siguran?

BIDEN: Mislim da je on danas mnogo stabilniji, ali da se još toga treba postići. Razumijem da to predstavlja nevjerovatan problem za Evropu. Meni, koji, stojim ovdje u Washington DC-ju je lako reći nešto što je očigledno: Sve dok se Balkan potpuno ne integrira u Evropu, nikada neće biti mira i sigurnosti u Evropi. To se neće desiti. To je lakše reći nego uraditi. Postići sve to je težak proces, proces koji je u toku, ali po mom mišljenju, od sredine devedesetih bila su tri koraka naprijed i jedan unatrag. Mi tu viziju nismo još izgubili, ona zahtijeva dodatni rad, a to će biti i djelomičan test za evropsku jedinstvo, to će biti djelomičan test da li Evropska unija ima ili nema zajdničku vanjsku politiku, djelimičan test da li se ovo može uraditi bez direktne pomoći i uputa Sjedinjenih Američkih Država. Mislim da će se takav test položiti, mislim da je on važan i ja sam optimističan. Ali opet ističem, u mom poslu optimizam je nešto što se u mojoj profesiji zahtijeva.

XS
SM
MD
LG