Linkovi

Crveni Krst prikupio dokaze o široko raširenim pojavama zlostavljanja iračkih zatvorenika - 2004-05-07


List Wall Street Journal piše da je Crveni Krst prikupio dokaze o široko raširenim pojavama zlostavljanja iračkih zatvorenika u američkim zatvorima u Iraku i, izmedju ostalog, zaključio da neki se od primjera mogu okarakterisati kao mučenje. List se poziva na povjerljivi izvještaj Medjunarodnog Komiteta Crvenog Krsta kojeg je ta organizacija u februaru predala Bushovoj administraciji.

Zvaničnici Crvenog Krsta potvrdili su autentičnost tog izvještaja. List još navodi da pomenuti izvještaj sadrži i navode da su američke koalicione snage jednog od zatvorenika tukle do smrti, te da su iz vatrenog oružja ubile nekoliko drugih.

U pomenutom izvještaju Crvenog Krsta upozorava se da su koalicione snage odgovorne za ozbiljna narušavanja Ženevske Konferencije kojom se regulira tretman ratnih zarobljenika.

Medju ostalim optužbama navodi se i da je zlostavljanje onih koji su pritvarani po sigurnosnim i obavještajnim pitanjima - vršeno sistematično. Američki zvaničnici, medjutim, tvrde da je loš tretman zatvorenika bio ograničen na mali broj vojnog osoblja u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib.

XS
SM
MD
LG