Linkovi

Javno svjedočenje ministra odbrane Sjedinjenih Država o zlostavljanjima zatvorenika u Iraku - 2004-05-07


Ministar odbrane Donald Rumsfeld, njegovi najbliži saradnici i najviši zapovjednici oružanih snaga danas su javno svjedočili pred Odborom za oružane službe američkog Senata o zlostavljanju Iračana-zatvorenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib.

To se desilo u mom mandatu i ja sam odgovoran za njih. Ja prihvatam punu odgvornost, istakao je, pored ostalog gospodin Rumsfeld, ponudivši ”najdublje izvinjenje” brutalno zlostavljanim Iračanima. O mogućem obeštećenju za njih, američki ministar je rekao:

”Da budem sasvim jasan. Ja nisam shvatio koliko je značajno da se to podigne na viši nivo, uključujući Predsjendika i članove Kongresa. Ja sada tražim način da osiguramo odgovarajuće obeštećenje za ljude koje su američki vojnici zlostavljali na brutalan i ponižavajući način.“

Odgovarajući na pitanje senatora Carla Levina gospodin Rumsfeld je rekao da se odgovornim za zlostavljanje neće smatrati samo vojnici već i oficiri, idući uzlaznom linijom zapovjedničkog lanca.

Nekoliko demokratskih kongresmena su zahtijevali ostavku američkog ministra odbrane, kojeg su u izlaganju nakratko prekinuli demonstranti tražeći da podnese ostavku, prije nego su uklonjeni iz sale.

Uz gospodina Rumsfelda na saslušanje pred Odbor za oružane službe američkog Senata izašli su i zapovjednik združenog štaba američkih oružanih snaga general Richard Myers i drugi visoki zvaničnici ministarstva odbrane i vojnih snaga. General Myers je, uz ostalo rekao da žali zbog odluke televizijskog kanala CBS da objavi fotografije zlostavljanjanih iračkih zatvorenika. On je, kako je rekao, tražio da se te fotografije ne objavljuju jer bi mogle izazvati još veći bijes neprijateljski raspoloženih Iračana i još više ugroziti živote američkih vojnika i talaca koje su u Iraku do sada oteli pobunjenici.

Nakon svjeočenja pred Senatskim komitetom, ministar odbrane Sjedinjenih Država, Doald Rumsfeld i najviši zapovjednici američkih oružanih snaga su istim povodom odmah odpočeli svjedočenje pred Komitetom za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa. Sve nacionalne televizijske mreže u Sjedinjenim Državama, kao i CNN su direktno prenosile svjedočenja, kao i dvije arapske televizijske kuće Al-Jazeera i Al Arabiya.

XS
SM
MD
LG