Linkovi

Senator Biden: Predsjednik bi morao narediti otvaranje svih iračkih zatvora za crveni križ i Crveni polumjesec - 2004-05-06


Na Capitol Hillu i u američkim medijima se sve češće pominje mogućnost ostavke sekretara za odbranu Donalda Rumsfelda zbog afere sa zlostavljanjem iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib. Uticajni demokratski senator Džo Biden je jedan od američkih političara koji smatra da je potrebno tačno utvrditi ko je odgovoran za događaje u Abu Ghraibu. Senator Biden je danas na pitanje novinara Glasa Amerikei BBC-ja o odgovornosti Rumsfelda rekao slijedeće:

Biden: “Već tri posljednja dana govorim kako želim da se utvrdi kada je sekretar Rumsfeld doznao o tim događajima, šta je o njima doznao i šta je preduzeo u vezi s time . Tek kada budemo dobili odgovore na ta pitanja biću spreman i da odgovorim na pitanje da li treba da da ostavku ili ne. Ali, prvo se mora saznati kada i šta je znao, i šta je preduzeo da se stvari poprave. Ukoliko je on odgovoran za uslove koji su tamo vladali ili nije preduzeo nikakve mjere da se ti uslovi uklone onda smatram da treba da da ostavku.

Na pitanje koji bi sljedeći korak trebao biti ministra Rumsfelda, senator Biden odgovara.

Biden: Mislim da je manje važno šta će ministar Rumsfeld učiniti, već šta će predsjednik Bush uraditi. Po mom mišljenju predsjednik bi odmah trebao pozvati predstavnike Crvenog polumjeseca i Crvenog križa, otvoriti zatvore, dovesti međunarodne promatrače te im kazati da ostanu u Iraku sve dok se mi nalazimo u Iraku, ne samo u ovom zatvoru, već u svakom zatvoru .U ovom trenutku moramo pokazati svijetu da ovo nije američka politika, da ne reflektuje naše vrijednosti i da zasigurno ne reflektuje ponašanja mladića i djevojaka u američkim uniformama.

VOA: Na pitanje koliko je loša sitaucija za Sjedinjene Države, ne samo u Iraku, već na čitavom Srednjem istoku, Senator Biden kaže.

Biden: Ne znam. Ovo se nedavno desilo, te nisam u kotaktu sa mojim kolegama na srednjem Istoku, ali ne mogu da ne vjerujem da ovo nema poražavajući utjecan na naš kredibilitet na Srednjem Istoku, ali i u Evropi. Iskreno , ovo je u veći stepen ugroženosti postavilo i sve američke snage u Iraku koji ne dijele ovakvo ponašanje , koji nisu dio ovoga. Važno je da hitno odredimo ko je šta uradio, ko je u stvari sankcionirao, naredio ili zanemario da se ponašanje pomno prati; zatim, treba hitno poduzeti akciju protiv krivih, kako bi svijetu pokazali svijetu da su naše odlike kao naroda, i naša politika isti.

XS
SM
MD
LG