Linkovi

Novi američki talac u Iraku - 2004-05-06


Katarska tv stanica Al Arabiya je objavila snimak zatočenika s povezom na očima za kojeg tvrdi da je novi američki talac u Iraku. Predstavnici Al Arabiye kažu da su snimak dobili od pobunjeničke grupe koja sebe naziva Brigada Islamskog Bijesa i koja kaže kako tog Amerikanca drži od jučer. Obitelj taoca je tog čovjeka prepoznala i potvrdila da se radi o Amerikancu arapskog porijekla, koji u Iraku radi za Pentagon.

U medjuvremenu je Pentagon objavio kako američke snage pojačavaju pritisak na radikalnog šiitskog klerika, Muqtadu al Sadra; američke trupe su ušle u grad Najjaf i zauzele ured tamošnjeg guvernera. Ovom su se akcijom američki tenkovi praktički vratili u grad u koji nisu ušli otkako su započeli sukobi s militantima alSadra prije mjesec dana. Žestoke borbe su se otvorile danas i istočno od Najafa gdje su američki vojnici, kako tvrdi Pentagon, ubili oko 40 pobunjenika.

U medjuvremenu u Baghdadu je u eksploziji bombe - automobila ispred sjedišta američkih snaga, ubijeno pet Iračana i jedan američki vojnik.

XS
SM
MD
LG