Linkovi

Predsjednik Bush se javno izvinio za poniženje kojem su bili izloženi irački zarobljenici - 2004-05-06


Predsjednik Bush se danas javno izvinio za ono što je nazvao poniženje kojem su bili izloženi irački zarobljenici u američkom zatočeništvu. Govoreći danas poslijepodne u vrtu Bijele Kuće, zajedno s jordanskim kraljem Abdullahom, predsjednik Bush je kazao kako mu je žao zbog svega što se dogodilo u zatvoru Abu Ghraib, i još jednom potvrdio da će oni koji stoje iza činova zlostavljanja - odgovarati pred licem pravde.

Ovo je prvo javno izvinjenje američkog predsjednika nakon što je skandal izbio prošle nedjelje. Medjunarodni Crveni Križ je kazao kako je pozivao američke vlasti da poduzmu akcije u vezi s zlostavljanjem zatočenih Iračana mnogo prije nego su fotografije iz Aby Ghraiba izbile u javnost.

Američki predsjednik je inače s jordanskim suverenom razgovarao o srednjeistočnoj situaciji. Da podsjetimo da posjeta kralja Abdullaha Washingtonu stiže nakon što je ranije planirana bila otkazana, jer je jordanski kralj na taj način želio iskazati neslaganje s Bushovom podrškom Sharonovom planu za povlačenje iz Pojasa Gaze.

Kralj Abdullah - kako je izjavio jordanski suveren, ohrabren je time što Sjedinjene Države neće unaprijed ocjenjivati i s predrasudomgledati na ishod budućih srednjeistočnih mirovnih razgovora. I američki predsjednik i jordanski kralj su još jednom potvrdili podršku mirovnom planu Mapa puta, rekavši da konačno rješenje moraju iznaći same strane.

XS
SM
MD
LG