Linkovi

P. Ashdown: SDS je barem jednom dao donaciju za Ravnogorski četnički pokret - 2004-05-06


Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown ocijenio je danas neadekvatnim, nekompletnim i na momente obmanjujućim finansijski izvještaj Srpske demokratske stranke, koji je na njegov zahtjev, podnio predsjednik ove stranke Dragan Kalinić. Po njegovim riječima, Izvještaj ne daje pravu sliku i ne odgovara eksplicitno na pitanje da li je ova stranka prekinula veze sa svojim osnivačem i haškim optuženikom Radovanom Karadžićem i mrežom pomagača osumnjičenih za ratne zločine.

Ashdown je na press konferenciji u Sarajevu naglasio da se u Izvještaju navodi da finansiranje nije centralizovano, već da se najvećim dijelom odvija u regionalnim kancelarijama. On je naglasio da informacije, kojima OHR raspolaže, ukazuju da je SDS bio uključen u finansijske aktivnosti, koje se čine kriminalnim i povezanim sa ekstremnim nacionalističkim grupama.

"Prema prvoj potvrdi informacija, SDS je barem jednom dao donaciju za Ravnogorski četnički pokret" - rekao je Ashdown, ne navodeći sumu o kojoj se radi.

Ashdown je rekao da je OHR primio i jasne informacije da su lokalni uredi SDS-a uključeni u "sistematsku zloupotrebu javnih fondova, podmićivanje, prevare u imovinsko-pravnoj oblasti, iznuđivanju novca od privatnih preduzeća".

On je istakao da pregled interne kontrole finansijskog poslovanja SDS-a pokazuje da nema dovoljno transparentnosti, niti osnovnih računovodstvenih sistema, navodeći da je to dijelom posljedica namjere da se prikriju kriminalne aktivnosti.

Zbog sve navedenog Visoki predstavnik je danas od Kancelarije revizora OSCE-a zatražio punu i detaljnu reviziju finansijskog poslovanja SDS-a, sa posebnim fokusom na regionalne urede, ocijenjujući da bi ovaj posao mogao biti gotov u narednih nekoliko nedjelja.

Ashdown je dodao da će se rezultatima OSCE-ove revizije pozabaviti policija, tužioci i drugi nadležni organi. Sredstva SDS-a ostaju i dalje zamrznuta, sve dok revizija ne bude u potpunosti okončana.

XS
SM
MD
LG