Linkovi

Irak: SAD poduzimaju akciju kako bi pronašli šta se desilo u zatvoru Abu Ghraib - 2004-05-06


Sjedinjene Države poduzimaju akciju kako bi se pronašlo šta se desilo u zatvoru Abu Ghraib u Iraku. Fotografije pokazuju američke vojnike koji zlostavljaju i ponižavaju iračke zatvorenike. Na jednoj od fotografija, grupi nagih Iračana se ismijavaju američki vojnici. Zlostavljanja je komentirao američki ministar odbrane Donald Rumsfeld.

Akcije vojnika na tim fotografijama su totalno neprihvatljive i ne-američke. Bilo ko, ko je bio umiješan u takve akcije, je iznevjerio svoje kolege koji svaki dan časno služe, i iznevjerio svoju zemlju.

Prva istraga je započela 14 januara, dan nakon što je jedan od američkih vojnika otišao vojnim zvaničnicma i ispričao šta je vidio u zatvoru Abu Ghraib. Nakon istrage šest vojnika su optuženi za zavjeru, iznevjeru dužnosti, surovost i zlostavljanje, napad, i nedolične činove ponašanja.

Druga istraga je započeta kako bi se istražile procedure koje su se slijedile u Abu Ghraibu. Šestorici oficira je upućen ukor.

Američka vojska je započela treću istragu o onome što vojni zvaničnici opisuju kao zatvorske operacije širom svijeta, kako bi osigurali da se slijedi humana politika.

U toku je i četvrta istraga o mogućoj umiješanosti osoblja vojne obavještajne službe u zlostavljanja u Abu Ghraibu. Nitko, kako je rekao predsjednik Bush, nije iznad zakona.

Ljudi će biti odgovorni. Takav je proces. To je ono što činimo u Americi. U potpunosti istražujemo, dozvoljavamo da svako vidi rezultate istrage, i nakon toga sljedi odgovornost.

Predsjednik Bush je rekao da dijeli duboku zgroženost što se prema iračkim zatvorenicima postupalo na način na koji se postupalo. Postupanje prema njima ne odražava prirodu američkog naroda, rekao je George W. Bush.

XS
SM
MD
LG