Linkovi

Izrael oslobodio suosnivača Hamasa - 2004-05-05


Izrael je oslobodio suosnivača Hamasa, dok je istovremeno ubio drugog lidera te palestinske militantne organizacije u pucnjavi na Zapadnoj obali u blizini Nablusa. Zapadni izvještaji su ubijenog identificirali kao 30-to godišnjeg Imada Janadra. Izvještaj o njegovoj smrti usljedio u isto vrijeme kada su palestinci izvjestili da je od strane Izraela lani zatočeni suosnivač Hamasa, Mohammed Taha oslobodjen.

U medjuvremenu, izraelski avioni su bombardirali ciljeve na jugu Libana, kao odmazdu za artiljerijski napad militanata na jevrejsku zajednicu uz granicu, saopštili su izraelski zvaničnici. Predstavnici libanske vojske nisu rekli ništa o pucnjavi na izraelsku stranu, ali kažu da su pucali na izraelske avione koji su narušili njihov zračni prostor.

U medjuvrmenu, dok se nasilje unutar izraela i palestinskih teritorija nastavlja, Sjedinjene Države, EU, Rusija i UN su obnovili svoju predanost mapi puta za mir na Srednjem Istoku. U jučerašnjoj izjavi u New Yorku, takozvani kvartet kaže da su pozitivnim zabilježili namjere izraelskog premijera Sharona o povlačenju iz Pojasa Gaze.

Generalni sekretar UN-a, Kofi Annan je rekao da Sharonov prijedlog može biti korak naprijed na ostvarivanju vizije mape puta o dvije države - Izraela i Palestine, koje će živjeti jedna uz drugu. Državni sekretar, Colin Powell je pružio dodatna osiguranja palestincima da predsjednik Bush nije odbacio nadu za stvaranjem palestinske države.

XS
SM
MD
LG