Linkovi

Predsjednik Bush zgrožen i obećava dovodjenje odgovornih pred lice pravde - 2004-05-05


Slike iračkih zatvorenika koje zlostavljaju američki vojnici zgrozile su i svijet i Amerikance i teško oštetile američki kredibilitet u arapskom svijetu. Predsjednik Bush je, tim povodom, danas dao gotovo istovjetne intervjue za dvije televizijske stanice na arapskom jeziku: za Al-Arabiyu iz Dubaia, te za tv stanicu Alhurra, koju finansira američka vlada.

BUSH: Prvo, irački narod mora razumjeti da ja ovakve postupke smatram gnusnim. Oni, takodje, moraju razumjeti da to što se dogodilo u tom zatvoru ne predstavlja Ameriku kakvu ja znam. Amerika koju ja znam je zemlja milosrdja koja vjeruje u slobodu. Amerika kakvu ja znam vodi brigu o svakom pojedincu. Amerika koju ja znam poslala je svoje trupe u Irak da tamo promoviraju slobodu. To su dobri i časni američki gradjani koji Iračanima pomažu svakoga dana.

Pitanje: Kada ste saznali... ? Da li ste vidjeli te slike na televiziji? Kada ste prvi put čuli o ovome?

BUSH: Da, prvi put sam vidio i čuo za te fotose na televiziji. Medjutim, kao što se možda sjećate, početkom januara, general Kimmit je govorio o istrazi koja će biti povedena o navodnim nepravilnostima u zatvoru. Dakle, naša vlada je bila već u procesu istrage. Mi nemamo šta da krijemo. Mi vjerujemo u transparentnost - jer smo slobodno društvo. To je ono što slobodna društva urade - ako postoji problem, oni rješavaju taj problem otvoreno i javno i to se i sada dogadja.

Pitanje: Predsjedniče, u demokratskoj zemlji, u slobodnom društvu, kako ste napomenuli, ljudi istražuju kad postoji problem. Ali, isto tako, čak i oni koji nisu direktno odgovorni za takva dešavanja - preuzimaju odgovornost. Kad se radi o ovako ozbiljnom problemu - da li vi i od koga očekujete da podnese ostavku. Da li još uvijek imate povjerenje u ministra odbrane?

BUSH: Naravno da imam povjerenje u ministra odbrane, i u sve zapovjednike na terenu u Iraku, jer oni i naše trupe obavljaju veliki posao u korist iračkog naroda.

Pitanje: Više je od godinu dana prošlo od pada Saddamovog režima i Amerika i njeni saveznici su i dalje u Iraku. Kakva je vaša ocjena današnje situacije i sa američkim saveznicima i sa Upravnim Vijećem i raznim frakcijama.?

BUSH: Prvo, mislim da smo u jednoj godini ostvarili dobar napredak.

AL HURRA: Da li vi njima vjerujete?

BUSH: Ja vjerujem iračkom narodu. Ili, drugim riječima, vjerujem da irački narod želi da bude slobodan.

AL HURRA: Predaja kontrole nad Fallujom u ruke bivših oficira vojske Saddama Husseina - mnoge u Iraku i uopšte u arapskom svijetu navodi da povjeruju da Sjedinjene Države snižavaju stepen svojih očekivanja.

BUSH: Da...

AL HURRA: Kako biste..?

BUSH: Upravo suprotno, mi smo podigli stepen očekivanja. Mi vjerujemo da irački narod može sam da upravlja sobom. I vjerujemo da irački narod ima sposobnosti da se pozabavi onima koji bi željeli da teroriziraju nedužne iračke gradjane, odgovorio je predsjednik Bush. Posljednje pitanje novinara stanice Al-Hurra odnosilo se izraelsko-palestinski problem.

AL HURRA: Ako bih mogao, kao posljednje pitanje, pitao bih o mirovnim naporima koje vi poduzimate. Podržali ste plan premijera Sharona o povlačenju iz Gaze i poslali ste visoke američke zvaničnike u Izrael i njihovi su zvaničnici došli u Washington i pregovarali o tom planu. Mislite li da je bila greška podržati taj plan prije nego što je izraelski premijer uopšte osigurao podršku sopstvene partije?

BUSH: Mislim, kad vidite neki korak koji ide u pravcu mira, za miroljubivu zemlju kakva je Amerika, važno je da ga podrži. Po mom osjećanju, povlačenje iz Gaze, i povlačenje sa četiri lokacije na Zapadnoj Obali, po ideji izraelskog premijera bio je korak u pravcu mira, rekao je američki predsjednik u intervjuu za arapsku televizijsku stanicu Al-Hurra, čiji je osnivač i finansijer vlada Sjedinjenih Država.

Na gotovo istovjetna pitanja predsjednik je odgovorio i u drugom današnjem intervjuu, datom tv stanici Al Arabiya iz Dubaija. Medju pitanjima kojih nije bilo u prvom razgovoru bilo je i pitanje do koje mjere su Sjedinjene Države spremne da idu u srednjeistočnom regionu sprovodeći svoj projekat uvodjenja demokratije i da li se u budućnosti može očekivati i akcija protiv neke druge zemlje, recimo Sirije? Predsjednik je odgovorio da je vojna opcija uvijek za njega bila posljednja, a ne prva i izrazio uvjerenje da se sloboda može promovirati i bez upotrebe vojne sile.

Zapovjednik zatvora koje u Iraku drže amerikanci, general Geoffrey Miller se u ime Sjedinjenih Država i američkih oružanih snaga izvinuo iračkom narodu zbog nasilja nad zatvorenicima u zatvoru Abu Ghraib u Bagdadu. General Miller je preuzeo zapovjedništvo nad zatvorima u Iraku prošlog mjeseca nakon što je njegov predhodnik smjenjen usred istraga pritužbi o zlostavljanjima zatvorenika. General Miller je ranije izjavio da će ponovo razmotriti tehnike ispitivanja zatvorenika i smanjiti broj zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib za polovinu, sa 3 hiljade i 8 stotina na oko dvije hiljade. On je takodjer rekao da je naredio vojnicima da više ne stavljaju kapuljače na glave zatvorenika. U medjuvremenu je Rusija sugerirala da Komisija UN-a za ljudska prava pokrene istragu incidenta u zatvoru Abu Ghraib.

Glavni inspektor, Američke centralne obavještajne agencije istražuje smrt zatočenika u Iraku i Afganistanu u čija su ispitivanja bili uključeni američki inspektori. CIA se koncentriše na istragu tri smrtna slučaja, jedan u Abu Ghraib zatvoru, i jednom drugom zatvoru u Iraku i treći u Afganistanu, za kojeg su vojni zvaničnici rekli da je samoubistvo, a u slučaj je umješana i osoba koja pod ugovorom radi za CIA-u. Predstavnici američke vojske kažu da je od decembra 2002 u Iraku i Afganistanu bilo ukupno 35 slučajave koji su istraživani u vezi mogućih mučenja zatvorenika od strane američkih vojnika. Vojni zvaničnici kažu da to uključuje istragu uzroka smrti 25 zatvorenika, od kojih je 10 još pod istragom. Jučer je zamjenik zapovjednika zajedničke komande američkih oružanih snaga, general George Casey rekao da djelo čuvara zatvora Abu Ghraib predstavlja kompletno kršenje discipline.

XS
SM
MD
LG