Linkovi

EU i NATO održali simulaciju terorističkog nuklearnog napada na Brisel - 2004-05-05


Svijet trenutno, mnogo opasnijim procjenjuje terorizam i uvježbava odbranu u okviru globalnog rata protiv te pošasti. Kako nam je iz Brisela javio, Elvir Bucalo, daleko od očiju javnosti, Europska unija i NATO su održali simulaciju terorističkog nuklearnog napada na Brisel. Sigurnosna vježba pod nazivom Crno svitanje, krenula je od realne mogućnosti da se teroristi Al-Qaede ili njima slične organizacije, domogli nuklearnog materijala dovoljnog za pravljenje smrtonosne bombe.

Eksperti iz 15 zemalja NATO i EU, uz koordinaciju Inicijative protiv nuklearne opasnosti, medijskog maga Teda Turnera, pretpostavili su da je u briselskom sjedištu NATO aktivirana nuklearna bomba jačine 10-kilotona. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana je naglasio da prijetnja od terorističkih napada sa katastofalnim posljedicama nije ograničena samo na SAD, Rusiju ili Bliski Istok i da su suvremeni teroristi, po svemu sudeći, voljni posegnuti za neograničenim nasiljem i prouzročiti masovne štete.

Ocjenjujući vježbu, europski i svjetski zvaničnici i eksperti su se složili da djelovanje nakon terorističkog napada nema dovoljne efekte i da je neophodno odmah poduzeti preventivne akcije. U tom smislu, rečeno je da treba raditi na umanjivanju mogućnosti da teroristi dodju u posjed nuklearnog materijala. Zato bi, pored ostalog, trebalo reaktivirati obećanje najrazvijenijih zemalja svijeta, dato prije dvije godine, da će znatnim finansijskim sredstvima (oko 20 milijardi dolara) pomoći Rusiji i bivšim sovjetskim republikama u uništavanju nulearnog arsenala.

XS
SM
MD
LG